05.02.2016

İstanbul Müftüsü Yaran, Şanlıurfa’da Ziyaret Ve Temaslarda Bulundu

05.02.2016 tarihinde Şanlıurfa’ya giden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran burada bir dizi ziyaret ve temaslarda bulundu. Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık’ın davetlisi olarak şehre gelen Yaran ilk önce Şanlıurfa İl Müftülüğü’nü ziyaret etti.

Ziyarette Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran’a Şanlıurfa’ya gelişlerinden dolayı teşekkür etti. Açık, İstanbul Müftüsü Yaran’a Şanlıurfa ilinin demografik yapısı, Şanlıurfa’da dini hayat, din hizmetleri ve bu hizmetleri yürüten personel hakkında bilgiler verdi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Şanlıurfa Müftülüğü’nü ziyaretinin ardından Cuma namazı için Eyyübiye İlçe Müftülüğüne bağlı Halil-ür Rahman Dergâh camiine geçti ve burada namaz öncesi vaaz verdi. Sırat-ı müstakim kavramı üzerinde durdu ve kıldığı namazın her rekâtında Fatiha suresini okurken Allah’tan sırat-ı müstakim üzere olmayı isteyen Müslümanın, bu konuda hassas olması gerektiğini anlattı. Vaazında birlik ve beraberlik vurgusu da yapan Yaran, ülkemiz, İslam dünyası ancak bir ve beraber olduğunda düşmanların hesaplarını bozabilir, dedi.

Cuma namazının ardından vatandaşlarla sohbet eden Yaran, daha sonra Şanlıurfa Müftülüğünce kuruluş çalışmaları yapılan Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM’i) ziyaret etti. KAGEM’in şube faaliyetleri hakkında bilgi alan Yaran, kadınların toplumu dönüştürücü rolüne dikkat çekerek, kendilerine başarılar diledi.

Yaran, “Din ve Samimiyet” konulu konferans verdi

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran Şanlıurfa’yı ziyaretinin ikinci gününde Şanlıurfa İl Müftülüğü’nce düzenlenen programda 'Din ve Samimiyet' konulu bir konferans verdi.

Program, Eyyübiye İlçe Müftülüğü Eyüp Peygamber Camii İmam Hatibi İsmail Kahvecibaşı'nın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın Açılış konuşmasını Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık yaptı. Müftü Açık, konuşmasında öncelikle davetimizi kırmayarak konferans vermek üzere şehrimizde bulunan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran hocamıza teşekkür ediyorum, diyerek sözlerine başladı. Açık, konferansın hepimiz için, hayır, iyilik ve güzelliklerin pekişmesine vesile olmasını niyaz ediyorum, diyerek sözlerini tamamladı.

“Din samimiyettir.”

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ise salonu dolduran Şanlıurfalılara teşekkür ederek sözlerine başladı. Urfa’nın tarihten bu yana manevi bir merkez olduğunu ve bu iklim dolayısıyla birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yoğun yaşandığı şehirlerimizden bir olduğunu ifade etti.

Yaran, sözlerine şöyle devam etti: “Cenab-ı Hak, Al-i İmran suresi 19. ayette ‘Allah katında din yalnız İslam'dır' buyurmaktadır. Nitekim yine Al-i İmran suresi 85. ayette ise “Kim İslam’dan başka din ararsa o (din) ondan kabul edilmeyecektir.” buyurulmaktadır. Müslüman bir anne-babadan dünyaya geldik. Ve din olarak İslam’ı seçtik. Bu bizim değişmez kararımızdır.  Din olarak İslam’ı seçtik ancak, dinimizin bizden istediği bir takım şeyler var. Bunların başında samimiyet, ihlâs gelmektedir. Önce Allah’a, sonra O’nun Resulüne karşı samimiyet. Nitekim Peygamber Efendimiz buyurdu:

Din samimiyettir/nasihattir.

Biz -Kime karşı, dedik. O da:

-Allah’a,

O’nun kitabına,

O’nun Peygamberine,

Müslümanların imamlarına/önderlerine/liderlerine ve

Onların geneline karşı, dedi. (Müslim,”İman”, 95)

Bugün Müslümanlar olarak yaşadığımız sıkıntıların temelinde bu temel problem yatmaktadır. Sadece bu samimiyet eksikliği de değil, meselelerimizi Kur’an’a ve Rasulüllah’a arz etmiyoruz. Bunun ölçüsünü de yine Kur’an vermiştir: “Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Peygambere ve sizden olan yetkililere de itaat edin. Bir konuda anlaşmazlığa düştüğünüz zaman –eğer Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız- o hususta Allah’a ve Rasûle başvurunuz. Bu, daha hayırlı ve netice itibariyle daha iyidir.” (Nisâ 4/59) Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin devamlı olması Kur’an’a ve sünnete samimiyetle sarılmamızdan, birbirimize hakkı ve sabrı tavsiye etmemizden geçiyor.”

Yaran, Şanlıurfa’da bir yerel TV programına katıldı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran aynı gün Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ile birlikte Şanlıurfa İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Dr. Ömer Sabuncu’nun Edessa Tv'de Hazırlayıp sunduğu “Din ve Toplum” programının canlı yayın konuğu oldu. Bir saat devam eden program esnasında genelde Diyanet teşkilatının özelde de İstanbul Müftülüğünün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Akçakale Çadır Kenti ziyareti

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran Şanlıurfa’daki temasları çerçevesinde, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ve beraberindeki heyetle birlikte Akçakale çadır kenti ziyaret etti.

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesinde bulunan Suriyeli mültecilerin barındığı Süleyman Şah Çadır kentini ziyaret eden Yaran ve Şalıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Akçakale İlçe Müftüsü ve Kamp Müdürü olan Hüseyin Ortaç'tan Çadır kentte yaşayan Suriyeli vatandaşların sorunları hakkında bilgi aldı.

İstanbul Müftüsü Yaran ve Şanlıurfa Müftüsü Açık, Çadır kenti gezerek ve bilhassa mescit olarak ve çocukların din eğitimi amacıyla kullanılan mekânları yerinde gördü, bu hizmetleri yürüten Suriyeli din görevlileriyle sohbet ettiler.