07.01.2016

İstanbul Müftüsü Yaran, Kadıköy Müftülüğünce Düzenlenen Seminer Programında Konuştu

Kadıköy Müftülüğü’nce Çemenzar Camii Konferans salonunda gerçekleştirilen “Aşamalı Seminer Programı”na İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran konuşmacı olarak katıldı. Program Söğütlüçeşme Camii Müezzin-Kayyımı Enver Bozkurt tarafından okunan Kur’an-ı Kerim’le başladı. Daha sonra “Mezhep ve Görüş Ayrılıkları” başlıklı seminerini vermek üzere kürsüye gelen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, mezheplerin ortaya çıkışını hazırlayan sürece dair İslam Tarihinden önemli anektodlar aktardı. Yaran, “Hz. Peygamber (s.a.v.) hayatta iken bütün Müslümanların imamı idi. O Müslüman toplumun her konuda itaat ettiği, hatta itaat etmesi imanın gereği olan önderi, başkanı idi. Ona itaat Allah’a itaat sayılıyordu. Dînî ve dünyevî hiçbir konuda onun talimatının dışına çıkılmazdı ve bu konuda bir tartışma veya karşı fikir de yoktu. Hz. Peygamber’in vefatı ile birlikte Müslümanlar arasında bir liderlik (imâmet, hilâfet) sorunu ortaya çıktı.” dedi.

“Peygamberimizi vefatı ile birlikte Müslümanlar arasında imamet/hilafet sorunu çıkmıştır”

Yaran konuşmasının devamında şunları söyledi: “ Peygamberimizin henüz cenâzesi defnedilmeden Medîne’deki Benî Sâide kabilesine ait genişçe gölgelik veya avluda (Sakîfetü Benî Sâıde) toplanan bir grup Ensâr kendi aralarından bir lider tespit etme teşebbüsünde bulundular. Durumdan haberdâr olan Hz. Ebû Bekir ve Ömer de oraya gittiler ve önce liderin hangi grup veya kabileden olması gerektiği konusunda müzakereler başladı. Sonunda Kureyş kabilesine mensup, Hz. Peygamber’in kayın pederi ve aynı zamanda ilk günlerden itibaren yanında yer almış bulunan Hz. Ebû Bekir lider ilan edildi. Orada bulunanların bir kısmı ve daha sonra da Medine’de yaşayan Müslümanların büyük çoğunluğu Hz. Ebû Bekir’e biat ederek onun liderliğini onayladılar.

Hz. Ebû Bekir’e bu yeni görev ve makamı ile ilgili olarak “Halîfetü Resûlillâh” (Resûlüllah’ın halifesi, onun yerini alan şahıs) dendi. Daha sonra sırasıyla Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali bu makama getirildi.Hz. Osman döneminin ikinci yarısından itibaren siyasi denebilecek muhalefet hareketi gelişmeye başladı ve şiddeti artarak devam etti.

Daha sonra itikadi ve ameli mezheplerin gelişimine değinen Yaran, Maide Suresi 6. Ayetteki abdest ayetinden hareketle farklı görüşlerin kaçınılmaz olduğunu, bundan dolayı Müslümanlar arasında sevgisizlik veya nefret oluşmaması gerektiğini dile getirdi.

Program sonunda Kadıköy İlçe Müftüsü İlyas Öztürk seminere katılımından ve yaptığı konuşmadan dolayı İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran’a teşekkür etti ve kendisine bir çiçek takdim etti.