15.12.2015

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Obama’nın Özel Temsilcisi Zafer’i Kabul Etti

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın Özel Temsilcisi Şerik Zafer, beraberindeki heyet ve ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter'ı kabul etti.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Başkan Obama’ya Müslüman Topluluklar konusunda danışmanlık yapan Şerik Zafer ve beraberindeki heyeti kabulünde, ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür etti.

"En önemli değerimiz aile ve adalettir"

Yaran konuşmasında şunları söyledi: "En önemli değerimiz aile ve adalet'tir. Adaletsiz bir toplumun ayakta kalması mümkün değildir. Maide sûresi 2. ve 8. ayetlerinde Cenab-ı Hak düşmanlara bile adaletli davranılması gerektiğini bildiriyor.

Düşmana bile adaletli davranılması büyük bir erdemdir. Toplumların da merhametli olması lazımdır.  Yunus Emre der ki, "yaradanı hoş gördük, yaratandan ötürü." Buradan şunu anlıyoruz hayvanlar dahil bütün canlılara karşı iyi muamele esastır. İnsanlar gibi devletlerin de bir tarihi ve sicili vardır. Kim devletler zalim olarak anılırlar, kimi devletler de çok merhametli olarak saygınlık kazanırlar. Bu olayların teorik yapısı olduğu gibi pratik yapısı da vardır.

"Terör örgütleri dini, fakirliği ve cahilliği istismar ediyorlar"

Bugün adalet ve barış dini olan İslam'ın bugün İslam olan ülkelerde karışıklıklarla dolu olduğunu görmekteyiz. Bunların başında da terör örgütleri gelmektedir. Terör örgütleri dini istismar ederler. Bazen fakirliği ve bazen de cahilliği istismar ederler. Dini ve cehaleti şahıslar istismar ettiği gibi devletler de istismar ediyor. Doğrusu bugün İslam dünyasında Nijerya'da Boko Haram, Afganistan'da El-Kaide, Suriye'de Daiş, Somali'de Eşşab gibi örgütler -birileri tarafından kurduruldu mu, yoksa kendileri mi ortaya çıktı bunları bilmiyoruz- hakkında bildiğimiz bir şey var ki din olarak İslam'a, şahıs olarak müslümanlara zarar veriyorlar. Bunlar batı dünyasında karşı hareketi besliyorlar. Karşı hareketlerin adalet sınırını geçip, normal insanlara sirayet etmesi hep bu aşırılıkları besliyor. Türkiye eskiden beri mutedil bir anlayış içinde farklı din mensuplarının yaşadığı bir ülkedir.

Bizim farklı din mensupları ile bir arada yaşama tecrübemiz bir hayli gerilere gider. Bu konuda Türkiye medeniyet birikimi ve bir arada yaşama kültürü anlamında dünyaya örnek bir ülkedir.

Bugün gençlerde içi boş bir din sempatisi var. Bunun yerini başkaları dolduruyor ve ister istemez bir tehlike unsuru meydan geliyor. Bu noktada din eğitimini herkese sağlamamız lazım. Sağlıklı bir din eğitimi ile bir insanın, bir gencin, tehlikeli yollara sapmasının önüne geçmiş oluruz. Ülkemizde İmam Hatip Liseleri de bunu yapmaktadır."

Kendisi de aynı zamanda müslüman olan özel temsilci Zafer ise, İstanbul Müftüsü Yaran'a kabulünden dolayı teşekkür ederek, “Bu şehirde, Türkiye'de ve sizlerle birlikte olmak bizim için büyük bir onurdur” dedi.

Özel temsilci Şerik Zafer, şunları söyledi: "Temel sıkıntılarda aynı fikirdeyiz. Bu aşırılıkların, bu hareketlerin ortak bir sorun olduğunu biliyoruz. ABD ve Türkiye gibi büyük ülkelerin sorunlarıdır. Hepimiz biliyoruz ki bu insanlar hiçbir şekilde İslam'ı temsil etmiyorlar. Ancak bu problemler en fazla müslümanları etkiliyor. Tabii ki Amerika gibi ülkelere de büyük sorumluluklar düşüyor. Türkiye'nin bu noktada İslam dünyasında önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Konumunuz itibariyle de büyük bir sorumluluk taşıyorsunuz. Türkiye'de tesis edilmiş olan diyalog kanallarını yaygınlaştırmamız lazım. Bu noktada Türkiye'nin liderlik vasfını takdir ediyoruz."

Heyetin ziyareti sırasında İstanbul Müftü Yardımcısı Sabri Demir de hazır bulundular.