10.12.2015

İstanbul Müftüsü YARAN, Türkiye’de Denetimli Serbestlik 10. Yıl Uluslararası Sempozyumu'na Katıldı

Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde bu yıl 10’uncusu düzenlenen Türkiye’de Denetimli Serbestlik Uluslararası Sempozyumu 8-10 Aralık 2015 tarihleri arasında İstanbul'da yapıldı. Sempozyuma katılan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran burada bir konuşma yaptı. Yaran, konuşmasında şunları söyledi:

"Burada toplantı vesilesi ile Peygamber Efendimiz'in hayatından hatırıma gelen iki örneği sizinle paylaşmak istiyorum. Bir gün bir genç Peygamberimizin huzuruna gelir. Zina etmek için izin ister. Peygamberimiz öfkelenmeden onu oturtur. Ve sorar: Senin annen var mı? Genç cevap verir: Var Ya Rasulallah. Peki annene böyle bir iş yapılmasını ister misin? der Peygamberimiz. Genç, hayır istemem, der. Daha sonra bir kaç soru daha sorduktan sonra Peygamberimiz, senin bu fiili yapmayı istediğin kişi ya birisinin annesi, ya kızı, ya kız kardeşidir, ya da teyzesidir, der. Peygamberimiz insanları mantıki süzgeç içerisinde ikna yoluyla problemlerini çözmüştür. İkinci bir örnek de birisi cezalandırılmak istenir.  Peygamberimiz de oradadır. Herkes farklı ithamlarla o kişiyi cezalandırmak isterken Efendimiz de "Durun siz karışmayın. Arkadaşınıza karşı şeytan yardımcı olmayın" der. Burada Peygamberimiz, o kişiyi tahkir ederek, suçlu da olsa hakaret ederek nefsini kabartıp, o şahsı ikinci, üçüncü suçlara teşvik etmeyin, şeytana yardımcı olmayın diye onları ikaz eder.

Denetimli Serbestliğin 10. Yılını idrak ediyoruz. Bu uygulama dolayısıyla devletimiz almış olduğu bu kararla iftihar edebiliriz. Bu on yıl süre zarfında çok güzel çabalar, gayretler oldu. Biz de Bakırköy Denetimli Serbestlik ve İstanbul İl Müdürleri ile yakın temaslarımız var, çalışmalarımız var. Burada üç gün devam edecek olan sempozyum bu alana önemli katkılar sağlayacaktır, bu konuyu daha ileri noktalara taşıyacaktır. Önemli olan suçu ortadan kaldırmak ve daha huzurlu bir toplum tesis etmektir. Bu sempozyuma emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun, verimli neticeleri olsun."

Üç gün devam eden sempozyumun ikinci gün devam eden oturumlarında İstanbul Müftüsü Yaran da oturum başkanlığı yaptı. Sempozyumda yerli ve yabancı pek çok bilim adamı tebliğlerini sundular. Program İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran'ın da katıldığı değerlendirme ve kapanış oturumu ile son buldu.