04.09.2015

Farklı Şiddet Boyutları ve Toplumsal Algı Kongresi İstanbul’da Yapıldı

Uluslararası Farklı Şiddet Boyutları ve Toplumsal Algı Kongresi, 3-4 Eylül 2015 tarihinde Polis Eğitim ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Programa katılan İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN ve İl Müftü Yrd. Muteber Gülsefa UYGUR’un moderatörlüğünde düzenlenen panel iki oturum halinde gerçekleştirildi.

“Bireyselliği öne çıkaralım derken aileyi devreden çıkardık”

Programın açılışında bir konuşma yapan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN, kadına yönelik şiddet haber örnekleri üzerinden konuşmasına başladı. YARAN, “bugün kadına şiddet dediğimiz zaman basında her gün farklı bir olayla karşılaşıyoruz. Bizler zannedersem aileyi çok devreden çıkardık.” dedi. Yaran konuşmasına şöyle devam etti: “İçinde yaşadığımız çağda bireyselliği öne çıkarırken, kadın-erkek ilişkilerinde ve evlilik kararlarında gençlerimiz kendi yollarını kendileri bulsun gibi bir havadayız. Şiddet eskilerin ifadesiyle “tahakküm” yani birilerini kontrol altına almak, sahiplenmek… Bu bir hastalık… Bu hastalığa karşı öfke kontrolünden bahsederken bazı ayet-i kerimeler hatırıma geldi. Sizinle paylaşmak istiyorum. Mesela Al-i İmran suresi 134. Ayetinde Cenab-ı Hak iyi insanları sayarken ve onların özelliklerinden bahsederken “öfkelerine hâkim olurlar” der. Bir defa yetiştirmemiz gereken insanlarda aramamız gereken özellik bu.  Şura suresinin 37. Ayetinde “öfkelendikleri zaman affetmesini bilirler” buyurulur.

“İnancımıza göre her şey Allah’ın birer emanetidir ve kadına bu sorumlulukla yaklaşmak gerekir”

“Bizim anlayışımıza göre her şey Allah’ın emanetidir. Sahip olduğumuz güç, kuvvet, sağlığımız her şey O’nun emanetidir. Gerek şahsımıza, gerekse ailemize, topluma, hayvanlara dâhil yapılacak iyi güzel davranışların hepsinin Allah katında bir karşılığı vardır. O Allah katında bir sadaka olarak değerlendirilir. Peygamber Efendimiz bir Sahabeye diyor ki “Yaptığın her iyi harcama bir sadakadır. Hatta eşinin ağzına uzattığın lokma dâhil.” Evlilik merasiminde yapılan eşlerin birbirine sembolik pasta ikram etme merasiminden sonra zannederim ömür boyu başka bu tür manzaralara rastlanmıyor.

“Kadının adı yok” diye kullanılan bir tabir var biliyorsunuz. Ben de “kadın ailesi yok mu?” diyorum. Evlenip yuva kuran kadın, evlenip boşandığı zaman onu himaye edecek bir aileden mahrum kalıyor. Daha bunun gibi kadının soyadının değişmesi, nüfusunun nakli vs. karşılaştığımız pek çok mesele var. Bu meseleleri ve yaşama sıkıntıları burada konuşup tartışacağız. Hepinize teşekkür ediyorum.”

Daha sonra sırasıyla Beşiktaş Müftülüğü Vaizi Dr. Tuğba AYDENİZ, “Ayetler Işığında Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde İslamî Tutum”; Avcılar Müftülüğü Uzman Vaizi Şadiye Çimen BAYRAKTAR “Hz. Peygamberin Uygulamalarında ve Hadisler Çerçevesinde Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde İslamî Tutum”; Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Usta, “Engellilere Yönelik Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde İslamî Tutum”; Maltepe Müftülüğü Vaizi Meral Günel “Yaşlılara Yönelik Şiddetin Önlenmesinde İslamî Tutum” başlıklı konuşma yaptılar.

Program, tertip heyetinin İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN, İl Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa UYGUR ve panelistlere teşekkür belgesi ve plaket takdimi ile son buldu.