13.07.2015

Kadir Gecesi, Kılıç Ali Paşa Camiinde İdrak Edildi

Kur’an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi İstanbulluların yoğun katılımı ile İstanbul Müftülüğü’nün tertip ettiği programla Kılıç Ali Paşa camiinde 13.07.2015 tarihinde gerçekleşti.

“Bu gece hüküm, şeref ve itibar gecesidir”

Program öncesinde konuşma yapan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Kadir gecesinin hüküm gecesi, şeref gecesi ve itibar gecesi demek olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında Yaran, şunları söyledi:  “Cenab-ı Hak bu geceyi hakkımızda ve hakkınızda hayırlı eylesin. Rabbim bu gece hürmetine hanelerimize bereketler ihsan eylesin. Dünyaya ve özellikle Âlem-i İslam’a huzurlar ve selametler nasip eylesin. Kadir suresinde Cenab-ı Hak bu geceyi bin aydan daha hayırlı bir gece olarak ifade ediyor. Bin ay seksen üç yıl dört ay eder. Bu gecenin çok ama çok faziletli ve önemli bir gece olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Müslüman bu gece ibadet ettiği gibi ömrü boyunca ve bütün gecelerde ibadetini, kulluğunu daima huşu içerisinde yaşamalıdır. Bu geceye değer veren olay, Kur’an-ı Kerim’in Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’e indirilmeye başlanmış olmasıdır.”

“Asıl olan Kur’an-ı Kerim’dir ve hayatımıza onun rehberlik etmesidir.”

“Kur’an-ı Kerim’in Peygamber Efendimize kadir gecesinde indirildiği Bakara suresinde de ifade edilmektedir. Mademki bu geceye değer katan şey Kur’an-ı Kerim’in indirilmesidir, öyleyse Kur’an-ı Kerim bunların hepsinden daha faziletlidir. Hepsinden daha üstündür. Asl olan, esas olan Kur’an-ı Kerim’dir. Hayatımıza onun rehberlik etmesidir. Onun önderlik etmesidir. Kur’an-ı Kerim’de İsra suresinde buyurur ki Cenab-ı Hak; bu Kur’an en güzel en sağlam yola yöneltir yönlendirir. Ama bir rehberin, rehberliğinin başarılı olması için onu rehber edinenlerin sözüne uyması lazım. Dolayısıyla bugün Kur’an-ı Kerim en iyi rehberdir. En iyi kılavuzdur. Kur’an-ı Kerim adeta bir hayat reçetesidir. Akıllı insan o reçetede istenenler neyse onu tasdik eder, ona göre hayatına yön verir. Dolayısıyla bizde Kur’an-ı Kerim’i okuyarak anlamak, hayatımıza uygulamak ve Kur’an-ı Kerime göre yaşamak durumundayız. Bunu idrak ve şuuru içerisinde olmalıyız. Diğer taraftan Bu gecenin fazileti ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz; Kim leyle-i kadri ihya ederse, kim kadir gecesinde kaim olursa, kıyamda olursa, namaz kılarsa, bu gecenin hakkını iman ederek verirse ve bunları Allah rızası için yaparsa geçmiş günahları affolur buyuruyor. Bu geceyi iyi ihya etmenin yollarından birisi de müminler yatsı namazını, teravih namazını, vitr namazını cemaatle birlikte kılarsa geceyi önemli ölçüde ihya etmiş sayılır.” Yaran, konuşmasını şöyle sürdürdü. Yalnız sünnet, nafile namazların cemaatle değil, tek başına bilhassa umuma kapalı olan yerlerde kılınması daha faziletlidir. Onun için hacet, istihare, tesbih, teheccüd gibi namazlarımızı evimizde kılalım. Kendimizi Cenab-ı Hakk’ın huzurunda hissederek tek başımıza onunla başbaşa kalalım. Peygamber Efendimiz, kıyamet gününde Allah’ın gölgesinden istifade edecek yedi sınıf insandan biri olarak, “kimsenin olmadığı yerde Allah’ı zikreden ve bu esnada gözleri dolan” şahsa yer verir.

Tertip edilen programda Bağcılar İstoç Camii Uzmanı İmam-Hatibi Mustafa Kızılcaoğlu, Başakşehir Hoca Ahmet Yesevi Camii İmam-Hatibi Mustafa Giden, Üsküdar Buhara Camii İmam-Hatibi Hasan Lütfi Ramazanoğlu ve Beyoğlu Tomtom Kaptan Camii İmam-Hatibi Köksal Pulgir tarafından Kur’an-ı Kerim okundu.

Üsküdar Çinili Camii Müezzin-Kayyımı Dursun Şahin, Gaziosmanpaşa Camii Müezzin-Kayyımı Davut Avcı ve Beyoğlu Hüseyin Ağa Camii Müezzin Kayyımı Latif Yeşil, Fatih Laleli Camii İmam-Hatibi Emrullah Akbaş ise Mevlid-i Şerif icra ettiler. Mevlid-i Şerif ara duası ise Beyoğlu Kılıç Ali Paşa Camii İmam-Hatibi Birol Akça tarafından yapıldı.

Programda Beyoğlu müftülüğü korosu tarafından okunan ilahiler ise ayrı bir renk kattı.

Program Beyoğlu Müftüsü Aydın Yığman tarafından yapılan dua ile son buldu.