09.07.2015

İstanbul Müftüsü Yaran, Beyazıt Ramazan Sohbetlerinde Konuştu

Ramazan boyunca devam eden Beyazıt Kitap Fuarında düzenlenen Beyazıt Ramazan Sohbetlerinde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran bir konuşma yaptı.

Beyazıt Ramazan Sohbetlerinde konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, "Bugün birçok İslâm ülkesi, Diyanet İşleri Başkanlığımız gibi kurumlardan mahrum olduğu için büyük sıkıntılar çekiyor." dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın son günlerinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetlerinde konuşan Yaran, sohbetinin konusunu "Edille-i şer'iyye: Sünnet" olarak belirledi. Yaran konuşmasında “Eskiden Kur’ân-ı Kerim hatmi gibi Buharî ve Müslim hatimleri yapılırdı.” dedi. Mütevâtir hadislerden, zayıf kabul edilen hadislere kadar bütün hadisleri senetleri yönüyle geniş bir şekilde açıklayan Yaran, sağlam kaynak olarak gösterilen Buhari'deki hadislerin Buhari'ye göre sahih olduğunu, birçok alimin de bu görüşe katıldığını fakat buna itiraz eden ve onlardan bazılarının sahih olmadığını iddia edenlerin de bulunduğunu söyledi.

"Sünnetler Farzların Muhafızıdırlar"

Farz, vacib ve sünnetlere de dikkat çeken Prof. Dr. Rahmi Yaran, “Sünnetler farzların muhafızıdır, fakat sünnetleri farzların önüne geçirmemeliyiz. Bir mesele hakkında Kur’ân-ı Kerim’de açıkça belirtilen bir ayet varsa veya Peygamber Efendimiz’den rivayet edilen mütevâtir bir hadis varsa o mesele hakkında kafamızda şüphe kalmamalıdır.” dedi ve Tarihî Yarımada’nın, camisi bol olan turistik yerlerindeki bazı küçük camilerde ezanın hoparlör yerine çıplak sesle okunmasının daha uygun olacağını ifade etti. Konuşmasında sünnetlerin mezhepler üzerindeki farklı anlayış ve uygulama biçimlerine de değinen Yaran, bir saatlik program sonunda dinleyicilerden gelen sorulara cevap verdi.