01.06.2015

İstanbul Müftülüğü'nden Berat Kandili Mevlidi

Berat Kandili dolayısıyla İstanbul Müftülüğü tarafından Kartal ilçesi Yunus Emre Camiinde bir mevlid-i şerif düzenlendi.

Rabbimiz bizden istikamet sahibi olmamızı istiyor

Program öncesinde konuşma yapan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, on bir ayın sultanı Ramazan'ın habercisi olan Berat kandilini tebrik ederek sözlerine başladı.

Yaran, Kur'an-ı Kerim'de "Şu kimselerdir ki Rabbimiz Allah'tır derler ve sonra istikamet üzere olurlar. Onlar için bir korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir de." ayetinde Cenab-ı Hakk'ın dürüstlük konusuna, istikamet konusuna, sırat-ı müstakim konusuna dikkat çektiğini ifade ederek, namazda günde beş vakit okuduğumuz Fatiha suresinde de Cenab-ı Hakk'tan dürüst, doğru yolu isteriz ve bizi doğru yola ilet deriz, dedi. Yaran konuşmasını söyle sürdü:

Peygamberimizin örnekliğine muhtacız

"Hiç kimse kendi haline güvenmesin. Netice Allah'ın huzuruna bir mü'min olarak, müslüman olarak gidebilmek çok önemli. Bu manada hayatın her anını İslam üzere geçirmek ve yaşamak zorundayız. Peygamberimizin yol gösterici sözlerine uymak, O'nu kılavuz edinmek zorundayız. Peygamberimiz, bizimle olan münasebetini şöyle açıklar: "Benimle sizin aranızdaki durum şuna benzer. Bir insan ki karanlık bir yerde ateş yakar. Karanlık bir yerde ateş yandığı zaman pervaneler, böcekler ateşe doğru uçar, gider. Aynen onun gibi ben de sizi kemerlerinizden tutup çekerek, ateşten koruyorum." Peygamberimizin bizim için böyle bir önemi vardır. Bir başka hadiste ise "Kim Allah'a ve Ahiret gününe iman ediyorsa komşusuna, arkadaşına eza, cefa etmesin. Kim Allah'a ve Ahiret gününe inanıyorsa Misafirine ikram etsin, değer versin. Ya hayır söylesin, yahut sussun." Peygamberimiz işte bizim için böylesine önemli bir örnek.

İslam'ı güzel yaşayıp, güzel temsil etmek zorundayız

Bugün İslam bizim tarafımızdan dünyaya tanıtılmak durumunda. Peygamberimiz, bir mübeşşir, uyarıcı ve alemlere rahmet olarak gönderildi. Bizim vazifemiz, bu nesillere İslam nimetini, doğru tanıtmak, iyi müslüman olmak, doğru tanıtmaktır. Biz iyi örneklikte bulunamazsak dünyaya yanlış anlayışlar egemen olur. Bizim doğru İslam'ı anlatmak vazifemiz var. Ancak İslam'ı yanlış anlatmak için gayret eden, dünya ile İslam arasına perde koymak isteyen, duvar örmek isteyenler var. Dünyanın çeşitli ülkelerinde müslümanı işkenceci, adam öldüren gibi göstermeye çalışanlar var. Bizim vazifemiz o açıdan çok büyük. Doğru İslam'ı anlatmak zorundayız. Aramızda farklı şekillerde fitne çıkarmak girenler var. Bunlar Efendimiz döneminde de olmuştur. Öyle ki bu münafıklar kendi mescitlerini bile yapmışlardır. Müslümanlar Medine'ye hicret ettiler. Kuba mescidini Efendimiz inşa etti. Sonra Medine'de mescid-i nebevi'yi inşa etti. Burada müslümanlar birbirleri ile tanışıyorlar,  görüşüyorlar, konuşuyorlar, sıkıntılarını izale ediyorlardı.  Ancak bu güzel tabloyu çekemeyen münafıklar kuba mescidinin yakınlarında bir mescid yaptılar. Mescid-i dırar ya da Mescid-i nifak. Bu mescidin açılışına  Peygamberimizi davet etmişlerdi. Efendimiz, neredeyse gitmeye niyetlenmiş iken Cenab-ı Hak vahiy ile O'nu uyardı. Ayette: "Mescidi zarar verme yeri edinenler, küfür vesilesi edinenler, müslümanlar arasına nifak sokma yeri edinenler, Allah ve Resülüne harp açmak yeri ya da gözetleme yeri edinenler, yeri gelir yeminde ederler, 'biz sadece iyilik murat ettik, başka bir şey murat etmedik.' Allah şahittir ki onlar yalancıdır. O mescidde asla namaz kılma. Daha başından beri takva üzerine inşa edilen mescid, senin namaz kılacağın mesciddir."

Bu gece af kapısının açıldığı, bağışlanma gecesidir

Mescidler bizim ibadet mekanlarıdır. Kaynaşma, tanışma, geleceğimizi planlama, çocuklarımızı yetiştirme yerleridir. Burada rahatlıyor, huzur buluyoruz. Bu gece Allah'ın rahmetinin bol olduğu gecedir. Peygamber Efendimiz buyurur ki: "Dünya semasına Cenab-ı Hak nida eder "yok mu bağışlanma isteyen affedeyim, rızık isteyen yok mu rızık vereyim, afiyet isteyen yok mu vereyim."   Bu gece affedilenlerden olmayı Rabbimizden niyaz ediyorum."

Programın devamında Üsküdar Buhara Camii İmam Hatibi Hasan Lütfi Ramazanoğlu, Beykoz Kavacık Yıldırım Beyazıt Camii İmam Hatibi Muhammet Polat, Kadıköy Tuğlacıbaşı Camii İmam Hatibi Mesut Kurbani, Sultanbeyli Orhangazi Camii İmam Hatibi Mahmut Sağır, Kartal Yunus Emre Camii İmam Hatibi Mehmet Pervane tarafından Kur'an-ı Kerim tilavet edildi. Mevlid-i şerifler ise Ümraniye Çakmak Camii İmam Hatibi Ahmet Bilal Erdem, Kartal Mehmet Akif Ersoy Camii Müezzin Kayyımı Hami Edis, Pendik Çarşı Camii Müezzin Kayyımı Rüşan Yakar, Fatih Şehzadebaşı Camii Müezzin Kayyımı Mustafa Şahin tarafından icra edildi. Kartal Müftülüğü ilahi korusunun seslendirdiği ilahilerden sonra Kartal Müftüsü Mustafa Baytar tarafından yapılan dua ile program son buldu.