16.05.2015

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi yaran Bulgaristan'da

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve beraberindeki heyet, Balkan ülkeleri ziyaret programı kapsamında Bulgaristan'da bir dizi ziyaret gerçekleştirildi. İlk olarak Sofya'da, Bulgaristan Din Hizmetleri Müşaviri DrUlvi Ata ve Bulgaristan Baş Müftüsü Dr. Mustafa Hacıaliş tarafından karşılanan Müftü Yaran ve irşat heyeti, Sofya'da Mimar Sinan tarafından  1566 inşa edilen,  Evliya Çelebi'nin “Sofya’da en güzel minaresi olan cami” diye ifade ettiği  Banyabaşı Camiinde Miraç kandili dolayısıyla bir mevlid programı icra edildi. Burada bir konuşma yapan Müftü Yaran, bu gece Peygamberimizin ihsan ve ikram dolu mucizevi bir yolculukla Cenab-ı Hakk'ın huzuruna kabul edildiği bir gecedir, dedi.

"Bu gece, Rabbimize olan imanımızı, Peygamberimize olan bağlılığımızı, namaza olan muhabbetimizi tazeleyelim."

Yaran, konuşmasında şunları söyledi: "Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşen bu tarihî yolculuk "İsra" adı verilen bir gece yürüyüşüyle başlamış, oradan da semaya uzanmıştı. Kutlu yolculuğun ilk aşaması Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılmaktadır: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” Miraç gibi hikmetli bir yolculuğu andığımız ve anladığımız bu mübarek gecenin kıymetini bilelim. Rabbimize olan imanımızı, Peygamberimize (s.a.s.) olan bağlılığımızı, namaza olan muhabbetimizi tazeleyelim. Eşref-i mahlûkat olmanın bilinciyle daha ferasetli bir bakış, daha merhametli bir lisan, daha güzel bir ahlâk huzurlu bir dünya için dualarımızı miraca gönderelim.

Başta Bulgaristan'da yaşayan kardeşlerimiz olmak üzere Balkanlarda yaşayan Müslümanların Miraç kandilini tebrik ediyor, bu kutlu gecede Yüce Rabbimize açılan ellerin ve yakaran dillerin, başta İsrâ ve Miracın cereyan ettiği kutsal topraklar olmak üzere bütün İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine; insanlığın hidayetine; adalet, huzur ve barışın teminine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum."

Program, Eyüp sultan camii baş imamı Metin Çakar ve Yeni Camii Uzman İmam hatibi Ferruh Muştuer'in ilahi, mevlit icrası ve çift ezan okumaları ile birlikte İstanbul Müftüsü Yaran'ın duasıyla son buldu.

Heyet tarafından, cumartesi günü Bulgaristan Baş Müftüsü Dr. Mustafa Hacıaliş makamında ziyaret edildi. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran burada yaptığı konuşmada, başta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'den ve İstanbul'dan kendilerine gönül dolusu selamlar getirdiklerini ifade ederek, Bulgaristan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu ziyaretin aynı zamanda bir iade-i ziyaret olduğunu ifade eden Yaran, misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti.

"Gönül coğrafyası sınır tanımaz"

Müftü Yaran, konuşmasında Balkanlardaki Müslümanlar ile Anadolu'daki kardeşleri ile son yıllarda karşılıklı görüşmelerin, projeler üretmelerinin sevindirici olduğunu, bu güzel hizmetlerden dolayı Allaha hamd ettiğini ve gelecekten de ümitlendiğini ifade etti. Yaran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçmişte aramızda sınırlar yoktu. Çok rahat birbirimize gidip geliyorduk. Şimdi sınırlar olsa da, gönül coğrafyamızda sınırlar yoktur. Fiziki sınırlardan ziyade kalpler arasında sınırlar olmadığına inanıyorum. Bu topraklar geçmişte büyük devlet adamları ve İslam âlimleri yetiştirmiştir. İnşallah yine de İslam'a hizmet edecek âlimler yetiştirecektir.

Dünyanın İslam'a İhtiyacı var. Maalesef İslam'ı değişik göstermeye çalışıyorlar, bazen de Müslümanlardan kaynaklanan hatalardan dolayı bilmeden bir oyunun aleti oluyorlar. İslam'ı dünyaya değişik takdim ediyorlar."

Aynı gün öğleden sonra Sofya'dan Filibe şehrine hareket edildi. Filibe Müftüsü Ersin Ahmet tarafından karşılanan heyet, Hüdavendigâr Camii ziyaret etti ve burada öğle namazı kılındı.  Burada Eyüp sultan camii baş İmamı Metin Çakar ve Yeni Camii Uzman İmam Hatibi Ferruh Muştuer'in okuduğu Kur'an'larla program tamamlanmış oldu.

Ziyaretlerde İl Müftü Yardımcıları Sabri Demir, Muteber Gülsefa Uygur ve Şube Müdürü Emin Yılmaz da hazır bulundular.