14.05.2015

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran Kosova’da

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve beraberindeki heyet Balkan ülkeleri ziyaret programı çerçevesinde Kosova'da bir dizi ziyaret ve irşat faaliyetinde bulundu.

Kosova ziyaretinin ilk durağı ilk Mitrovica şehri idi. Burada heyet, Kosova Din Hizmetleri Müşaviri Vasfı Yüce ve Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava tarafından karşılandı.

İkindi namazı Kardeş şehir projesi kapsamında yaptırılan Bayrampaşa İsa Bey Merkez Camiin de kılındı.  Burada Eyüp Sultan Camii baş İmam Hatibi Metin Çakar ve Yeni Camii Uzman İmam Hatibi Ferruh Muştuer'in ezanları ve müezzinlikleri ile okudukları Kur'an'lardan sonra Murat Hüdavendigar türbesi ziyaret edilerek, dualar yapıldı.

Daha sonra Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava makamında ziyaret edildi.

"Ecdadımızın buradaki torunları olarak sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.  "

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, burada yaptığı konuşmada Kosova’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in selamlarını iletti. Müftü Yaran konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün Murat Hüdavendigâr türbesini ziyaret ettik. Başta Sultan Murat olmak üzere tüm mücahitlere rahmet diliyorum. İki şey için Allaha şükrediyorum.

Birincisi; ecdadımızın Allah ve tevhit aşkıyla buralara kadar gelip başta Murat Hüdavendigar olmak üzere kahraman askerleri ile buralarda İslami tebliğ edip, malları ve canları ile cihad ettiler. Ne mutlu ki onların torunları olarak sizler de yine balkanlarla ilgileniyorsunuz.

İkincisi; bu topraklar, asırlardır İslam'ı yaşayarak burada yaşayan insanların Müslüman kalmasına sebep oldu ve Türkiye'ye karşı sevgi ve ilgisi hep devam etti. Bundan dolayı da Allah'a hamd ediyorum."

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava da yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kosova arasındaki tarihten ve dinden gelen çok önemli bir yakınlığın bulunduğunu ifade ederek İstanbul Müftülüğü'nün Balkan Müslümanları nezdinde çok büyük değer ve yerin olduğunu ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, bu ilişkileri daha ileriye taşıyacaklarını ifade etti. Ziyarette Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Vasfi Yüce de hazır bulundu.

İstanbul Müftüsü Yaran ve beraberindeki heyet, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava'yı ziyaretten sonra Prizren şehrini ziyaret ettiler.

"Coğrafyalarımız farklı olabilir ama kıblemiz ve gönüllerimiz birdir"

Prizren Müftüsü Lütfi Balık tarafında karşılanan Müftü Yaran ve beraberindeki heyet, sabah namazını ve Cuma namazını Prizren şehrinde kıldı ve burada programlar yapıldı. Sabah namazında çift ezan okuyan Eyüp Sultan Camii baş İmam Hatibi Metin Çakar ve Yeni Camii Uzman İmam Hatibi Ferruh Muştuer, Prizren'de duygusal izler bıraktılar.  Cuma namazını Prizren Sinan Paşa Camiinde kılan Müftü Yaran Cuma namazından yaptığı vaazda şunları söyledi:

"Ecdadımızın eseri ve emaneti olan Sinan Paşa Camiinden Türkçe hitap etmekten ve Prizren'de bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sizlere başta Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez’in ve İstanbul'lu kardeşlerinizin selamlarını getirdim.

Ayet-i kerimede Cenab-ı Hak: "Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir; iyiyi emreder kötülükten alıkorlar; namaz kılarlar, zekât verirler, Allah'a ve Peygamberine itaat ederler. İşte Allah bunlara rahmet edecektir. Allah şüphesiz güçlüdür, hâkimdir.” buyuruyor. Bir başka ayette ise “Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır; onlarla en güzel şekilde tartış; doğrusu Rabbin, kendi yolundan sapanları daha iyi bilir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilir.” buyrulmaktadır. Burada yaşayan müslümanlar olarak, yaşayarak örnek olacağız ve hikmetle davet edeceğiz. İslam'ı ve güzel şekilde anlatacağız. Sonra İslam'a muhalif olanlarla da en güzel şekilde mücadele edeceğiz. Bizler birbirimizden farklı düşünebiliriz; Rengimiz farklı, dilimiz farklı olabilir. Ancak kavga, gürültü olmadan birbirimizi seveceğiz." diyerek vaazını tamamladı. Buradaki ziyaretin ardından heyet bölgeden ayrıldı.