18.04.2015

İstanbul Müftüsü Yaran, Adana'da Düzenlenen Kutlu Doğum Panelinde Konuştu

Adana Müftülüğü'nce Ramazanoğlu Camii Konferans Salonu'nda Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla "Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Hukuku ve Ahlakı" konulu bir panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Adana Müftüsü Arif GÖKÇE yaptı.

Panele, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN, Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail HIZLI, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin AY, Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali AKPINAR konuşmacı olarak katıldı.

"Allah katında en itibarlınız, O'nun emirlerine özenli davrananızdır."

Hucurât suresinden bir ayetle konuşmasına başlayan Yaran, Cenab-ı Hakk'ın insanları kabilelere, şubelere ayrılmasındaki hikmetin tanışmak, bilişmek olduğunu ifade ederek, hiçbirimiz doğduğumuz yeri seçme hakkına sahip değiliz, bunda bizim rolünüz yoktur, dedi. Ayetin devamında Allah katında en itibarlınız, onun emirleri karşısında özenli davrananızdır, ifadesinin geçtiğini de dile getiren Yaran, sizden eğer bir şey olacaksa, bu noktadan yükselecek ve Allah katında itibar kazanacaksınız, dedi.

"Önce içimizdeki iyi ile kötünün mücadelesini kazanmamız gerekiyor"

İstanbul Müftüsü Yaran konuşmasını şöyle sürdürdü: "İnsan vücudu muazzam bir yapı. Bu yapının gözle görülür, denetlenebilir kısımları varken bir de tıpçıların bilemediği, göremediği taraflarımız da var. Bir nefis var. Bir melek tarafımız, bir de şeytani tarafımız var. Necip Fazıl'ın ifadesiyle "oluklar çift, birinden nur akar, birinden kir" Ancak irade bizi iyiye doğru sevk eder. İçimizde bal üreten arılar var iken zehir üreten akrepler var. Akrebi kontrol altında tutabilecek, aynı zamanda arı gibi güzel eserler üretecek tarafımızı beslememiz gerekiyor. Hep içimizde iyinin, kötünün mücadelesi var. Öncelikle bu mücadeleyi yani iç mücadelemizi kazanmamız gerekiyor. Zira mücadeleyi kaybedenler bakıyorsunuz bir noktadan sonra -Allah korusun- intihar edip gidiyor. Birlikte yaşamak düşüncesi buradan başlaması lazım. Önce iç huzuru, iç dengeyi yakalamamız gerekmektedir. Bunun da en iyi yolu eğitimdir. Ancak eğitim demek de her şey demek değildir. Bilgi de tek başına yeterli değildir. Zira Efendimiz (sav) "Ya Rabbi faydasız ilimden sana sığınırım" diye dua etmiştir. İlim, irfan ve hikmet ile beslenmelidir. Bunu sağlamak için de "iyiliği emredip, kötülükten nehyetmeliyiz."

Konuşmasını tamamlayan Yaran, panelin tertip heyetine ve ev sahipliğinden ötürü Adana Müftülüğü'ne de hususi olarak teşekkür etti.