İstanbul Müftüsü Yaran, Kadıköy Müftülüğü'nce Düzenlenen Kutlu Doğum Programına Katıldı

16.04.2015

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Kadıköy Müftülüğü'nce düzenlenen Kutlu Doğum programında "Birlikte Yaşama Ahlakı ve Hukuku" üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasında insanın alemin özü olduğuna değinen Yaran, insanın kainatın hülasası olduğunu ifade etti. İnsan vücudunun muhteşemliğine ve ahengine değinen Yaran, nasıl ki vücutta böylesine disiplinli, nizami işleyen bir sistem var ise aynen toplumda da bu işleyiş hakim olmak zorundadır, dedi. İstanbul Müftüsü Yaran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Güçlü insan öfkesini kontrol edendir."

"Peygamberimiz güçlü insan kimdir, diye sorduğunda, rakibini yere getiren insandır diye cevap verilince Efendimiz hayır, diyor ve cevap olarak 'öfkesini kontrol eden insandır' diyor. İyilik, kötülük, güzellik hepsi içimizdedir. İyi yönde hayırlı yönde geliştirirsek gelecek neslimizi de hayırlı istikamette yönlendirmeye çalışacağız usulü dairesi içinde. Tek başına iyi olmak yetmiyor. Toplumu da iyi yönde kanalize edeceğiz.

"Bilgi ancak ahlakla, irfanla, hikmetle olunca anlamlıdır"

İyiliği topluma hakim kılmamız lazım. Eğitim bizim hayatımızda çok önemli. Eğitimi sadece bilgi almak diye düşünürsek hata ederiz. Eğitim olduğu kadar hikmet ve irfan da olmalıdır. Alim olan insan, arif de olmalıdır. Hikmet sahibi olmalıdır. Oysa dünyanın en zalimlerine baktığınız zaman onların da bilgili olduklarını görürüz, ya da bilgiyi kullandıklarını... Çok yerde o zalimler bilginleri de kullanırlar. Bilgi ahlakla birlikte olmazsa bilgi belki de normal insandan daha tehlikelidir.

"İçinizden hayra çağıran bir topluluk bulunsun"

Nasıl ki vücudumuzda bağışıklık sistemimiz var, vücuda zararlı bir madde girdiğinde onlarla mücadele ediyor, toplumsal hayatımızda da savunma mekanizmalarını kurmamız ve mücadele etmemiz gerekiyor. Buna dini literatürde "emr-i bi'l ma'ruf nehyi anil münker-iyiliği emredip kötülükten sakındırma" diyoruz. Önemli bir kavramdır ve sık sık Kur'an'da ve Hadislerde vurgulanır. Hemen Al-i İmran suresinden bir ayet nakledelim: "İçinizden hayra davet eden, iyiliği emredip kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun. Muhakkak ki kurtuluşa erenler onlardır." Yani ümmete vazife verilmiş, içinizde bu vazifeyi yerine getiren mutlaka bir topluluk bulunsun, iyiliği tavsiye edip, kötülükten insanları vazgeçirmek için çalışsın."

Kadıköy Müftüsü İlyas Öztürk'ün açılış konuşmasını yaptığı programda Fenerbahçe Camii Müezzin Kayyımı Numan Akbaş da Kur'an tilavetinde bulundu.