Din ve Hayat Dergisi 24. Sayısı Çıktı!..

14.04.2015

Dört ayda bir yayınlanan İstanbul Müftülüğü Din ve Hayat dergisi 24. sayısını kurumsal hafızasına yani İstanbul Müftülüğü’nün tarihine ayırdı. 1924’den bu yana İstanbul Müftülüğü tarihinin, Diyanet arşivi, Şer’i siciller ve Meşihat Arşivi, Osmanlı ve Cumhuriyet arşivi belgeleri ve gazete taramaları ışığında ortaya çıkarıldığı sayı, bu hususiyetleri dolayısıyla da ayrı bir önem arz ediyor.

Tarih; geçmiş değil, gelecek; hafıza ve bellektir.

İstanbul Müftülüğü tarihi sayısı, bu bilinçle ve yitik hafızasını tazelemek üzere hazırlandı.

Dosyada İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, “Dünden Bugüne Müftülük ve İstanbul Müftülüğü” yazısı ile Prof. Dr. Mehmet İpşirli “Şeyhülislam mı, İstanbul Müftüsü mü?” yazısıyla,  Prof. Dr. Ferhat Koca, “Meşihat-i İslâmiyye’den İstanbul Müftülüğü’ne: Fetvahâne” yazısıyla katkı sağladı. 1924-1974 yılları arasında basına yansıyan İstanbul Müftüleri ve İstanbul Müftülüğü ile ilgili haberleri, titiz bir tarama ile bu sayımıza Kâmil Coştu kazandırdı. Dün var olan bugün kullanmadığımız Meşîhat ve Müftülük ile ilgili terim ve terkipleri Abdullah Rüştü Kişi tespit edip sınıflandırdı. Müftülüğümüze bağlı Şer’i Siciller Arşivini Dr. Ayhan Işık kaleme aldı. Hepsini rahmetle andığımız geçmiş İstanbul Müftülerimiz ve yaşayan müftülerimiz, Şeyhülislamlık Defterleri, Müftülük Kütüphanemiz ve burada bulunan yazma eserler, her bir başlık kıymetli bir yazarımız tarafından kaleme alındı.

Bu sayıda yine dosyamızı tamamlayıcı dört önemli söyleşi yer alıyor. Prof. Dr. İsmail Kara, Sadık Albayrak, İstanbul eski Müftülerinden Selahattin Kaya, Eyüp’ün ilk Kur’an kursu hoca hanımlarından Nezahat Ekizoğlu.

Vesikalar, belgeler ve fotoğraflar eşliğinde İstanbul Müftülüğü Tarihi dosyasının, kurumsal tarih yazıcılığına önemli bir katkı sağlaması temennimizdir.

Tüm sayılar için tıklayınız...

DİN VE HAYAT DERGİSİ
İstanbul Müftülüğü Ek Binası
Molla Fenari Mah. Vezirhan cad.
Çemberlitaş-Fatih /İstanbul
0 212 526 16 80/15--0 505 314 69 78