İstiklal Marşımızın Kabulünün 94. Yılında Mehmet Akif Konferansı

12.03.2015

İstiklal Marşı’nın kabulünün 94. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı dolayısıyla İstanbul Müftülüğü tarafından 12 Mart 2015 tarihinde Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezinde, Doç. Dr. Fatih Mehmet Şeker’in konuşmacı olarak katıldığı bir konferans tertip edildi.

“Bağımsızlık kahramanı ve istiklalin şairini iyi anlamak zorundayız”

“Bağımsızlık Kahramanı Mehmet Akif” üst başlığı ile düzenlenen konferansın açılışında konuşma yapan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, İstiklal Marşının kabulünün 94. yıl dönümü münasebetiyle programa iştirak eden davetlilere teşekkür ederken, İstiklal Marşı’nı ve İstiklal Marşını yazdıran ruhu anlamak zorundayız şeklinde konuştu. Konuşmasının devamında Yaran, “Mehmet Akif, şairliğinin yanında vaiz idi, onu kimi zaman Süleymaniye’de, kimi zaman Fatih Camii’nde görebilirdiniz. O ilmini, şiirini inancı istikametinde, mücadelesi yolunda sarf etmiş bir insandı. Bu programın Akif’in anlaşılmasına katkı sağlamasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

“Akif, halk içinde hakkı cesurca haykıran, kürsüsünü milletine hasreden bir şairdi”

“Bir İslam Düşünürü ve Vaiz Olarak Mehmet Akif” konulu konferansını sunmak üzere kürsüye gelen Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mehmet Şeker, Akif’in dert adamı, düşünce adamı olduğunu, zor zamanda konuşmak gibi külfetli ve ağır bir mesuliyetin altını girdiğini ifade etti. Konuşmasını yakın tarihten İzmirli İsmail Hakkı, Babanzade Ahmet Naim, Yahya Kemal, Muhammed İkbal gibi isimlerle de irtibatlayarak sürdüren Şeker, Akif’in halkın içinde hakikati haykıran bir nevi melamet hırkasına bürünmüş bir zat olarak tasvir etti. Özellikle kürsüdeki şaire vurgu yapan Şeker, Akif’in camiyi ve cemaati sosyal hayatın içine soktuğunu, kürsüsünü sosyal meselelerin, milletin dertleriyle dertlenmenin de merkezi yaptığı ifade etti. Bunu Akif’in Safahat’ından şiirlerle de destekleyen Şeker, Akif’e ilham kaynağı olan Mevlana’yı, Gazali’yi, Yunus’u, zaman zaman yaşadığı çelişkilerini, inancı karşısında sarsılmaz müstakim duruşunu örneklerle anlattı. Akif’in temelde bütün kavgasının “modernleşen dünyada kendimize nasıl yer açarız” kavgası olduğu ifade ederek tamamlayan Doç. Dr. Fatih Mehmet Şeker’e yaptığı veciz konuşmadan ötürü İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş tarafından bir çiçek takdim edildi.

Halkımızın yoğun ilgisini gören programa il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri ve kalabalık bir öğrenci topluluğu katıldı.