Almanya Schaumburg-Lippe Evangelik-Luteran Birleşik Kilisesi Papaz Heyeti İl Müftüsünü Ziyaret Etti

11.03.2015

Almanya’nın Schaumburg-Lippe Evangelik-Luteran Birleşik Kilisesi Ulusal Piskoposu Dr. Karl-Heinrich MANZKE başkanlığında bir grup Evangelik Kilise Papazı İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN’ı makamında ziyaret etti.

“İstanbul farklı din ve kültürleri bir arada barındıran kültür ve medeniyet şehridir”

Dr. Karl-Heinrich MANZKE başkanlığındaki papazlar heyetini kabulde konuşan İl Müftüsü Yaran, öncelikle heyete ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Osmanlıdan bugüne şeyhülislamlık makamından müftülük hizmetleri hakkında heyeti bilgilendiren Yaran, Türkiye’de din hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yürütüldüğünü, İstanbul genelinde 39 ilçe müftülüğü ve personelleriyle kurumsal olarak hizmet verdiğini, 3200 cami ve mescit ile camilerin işleyişi ve 4500 cami din görevlileri, 1800 Kur’an Kursu, eğitim ve irşat faaliyetlerini anlattı. Konuşmasında İslam medeniyetinin en güzel örneklerinden birini temsil eden İstanbul’un farklı din ve kültürleri bir arada barındıran kültür ve medeniyet şehri olduğunu dile getirdi.

“Biz din görevlileri Dünya barışına samimiyetle katkı sağlamalıyız”

Dünyada ve özellikle Müslüman coğrafyada yaşanan olumsuzlukların da konuşulduğu görüşmede Yaran, “Biz din görevlileri olarak olayları iyi tahlil etmeli yaşanan insanlık dramına seyirci kalmayıp, din ve etnik farkı gözetmeksizin dünya barışına samimiyetle katkı sağlamalıyız.” dedi.

“Camiler bir müze değil, ibadethanedir”

Yaran, İstanbul’un tarihi turistik camilerini ziyaret eden ve camilere girişte görevlilerin kendilerine başörtüsü taktırmalarını yadırgadıklarını dile getiren heyet üyelerine, camilerin bir müze değil bir ibadethane olduğunu hatırlattı. Ayrıca, diğer din mensuplarının da kendi ibadethanelerini ziyaretlerde farklı taleplerde bulunabildiklerini bunun da gayet doğal olduğunu dile getiren Yaran, bir din görevlisinin ibadet etmek için gelen cemaatin ihtiyaç ve beklentilerini de göz önünde bulundurması gerektiğini ifade etti.

“Türkiye’ye ve Osmanlı’ya karşı farklı bir muhabbetimiz var”

Heyet adına söz alan Schaumburg-Lippe Evangelik-Luteran Birleşik Kilisesi Ulusal Piskoposu Dr. Karl-Heinrich MANZKE, zaman ayırıp kendilerini samimi duygularla kabul ettikleri için İstanbul Müftüsü Yaran’a teşekkür etti. Osmanlı zamanında kendi yaşadıkları bölgeden Anadolu’ya gelen bir kadın ve oğlu hakkında bir hikayeden bahseden Manzke, özellikle bizim bölge halkının Türkiye’ye ve Osmanlı’ya karşı farklı bir muhabbeti vardır, dedi.

İstanbul’un ve özellikle İstanbul camilerinin kendilerini çok etkilediğini ifade eden heyet üyeleri, samimi görüşmeden dolayı teşekkür ederek makamdan ayrıldılar.

Ziyarette İl Müftü Yardımcısı Sabri DEMİR ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Emin YILMAZ hazır bulundu.