Zanzibar Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı İstanbul Müftüsünü ziyaret etti

04.03.2015

Zanzibar Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı İstanbul Müftüsünü ziyaret etti

Zanzibar Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Abubakr Khamis Bakary ve Zanzibar Başmüftüsü Saleh Omar Kaaby beraberlerindeki heyetle birlikte İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran’ı makamında ziyaret etti.

“Dünyanın neresinde bir Müslüman kardeşimiz varsa kalbimiz orada atıyor”

Zanzibar Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Abubakr Khamis Bakary, Zanzibar Başmüftüsü Saleh Omar Kaaby, Vakıflar Genel Sekreteri Abdalla Talio Abdalla, Bakanlık Sekreteri Salum Ahmed ve Tanzanya İHH Temsilcisi Farooq Hamad Khamis’in de aralarında bulunduğu Zanzibar heyetini kabulde konuşan İl Müftüsü Yaran, öncelikle ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında İstanbul’un tarihi önemine dikkat çeken Yaran, Türkiye’nin dünya ile irtibatı arttıkça dünya üzerinde muhtelif ülkelerde yaşayan Müslüman kardeşlerimizle temaslarımızın arttığını, bu sayede dünya üzerinde farklı ülkelerdeki Müslüman kardeşlerimizi daha yakından tanıma fırsatı bulduğumuzu ifade etti. Yaran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İslam tarihi ve İslam medeniyeti hepimizin ortak geçmişidir. Bu medeniyetle ve medeniyet değerlerine ortak olmakla iftihar ediyoruz. Öyle ki nerede bir Müslüman kardeşimiz varsa kalbimiz orada atıyor. Bugün İslam ülkelerinin refah düzeyleri her yerde aynı değil. Ancak kardeşlik ruhu bizi paylaşmaya ve ortaklığa sevk ediyor. İletişim çağının hızlı gelişimi dolayısıyla da birbirimizi daha yakından tanıma fırsatına erişmiş oluyoruz.” Yaran, kardeşliğimizi pekiştiren bu ziyaret dolayısıyla sizlere teşekkür ediyorum, diyerek sözlerini tamamladı.

“Türkiye’nin dini kurumlarının tecrübesine ihtiyacımız var”

Heyet adına söz alan Zanzibar Adalet ve Anayasa İşleri Başkanı Abubakr Khamis Bakary, Zanzibar’ın kendi içinde serbest ancak dışarıda Tanzanya’ya bağlı bir ülke olduğunu ve ülkelerinde %99 müslüman ağırlığının olduğu ifade etti. Kendi ülkelerinde Adalet Bakanı’nın aynı zamanda Diyanet ve Din İşlerinden de sorumlu olduğunu ifade eden Bakary, ülkelerindeki din hizmetlerinin daha verimli hâle getirilebilmesi için bir kaç hususta Türkiye’den ve Diyanet’ten yardım talep ettiklerini dile getirdi. Sözlerine şöyle devam etti: “Tanzanya bölgesinde Zanzibar ve Pempa adında iki ada bulunuyor. Cami görevlilerimizi daha iyi yetiştirmek istiyoruz. Çocuklarımızın dini eğitim alması noktasında ciddi sıkıntılarımız var. Ve bu eğitimleri nasıl daha ileri götürebiliriz? Ülkemizde hacca gitmek isteyen kardeşlerimizin hacca götürülmesi meselesinde nasıl hareket etmemiz gerekiyor? Sizlerle bu konuları istişare etmek ve Türkiye tecrübesinden yararlanmak istiyoruz.” İstanbul Müftüsü Yaran’ı ülkelerine davet eden ve ülkelerinde görmekten büyük memnuniyet duyacaklarını belirten bakan sözlerini kabullerinden dolayı teşekkür ederek tamamladı.

“Osmanlı tecrübesi üzerine bina edilmiş güçlü bir yapımız var”

Zanzibar Adalet Bakanı’nın konuşmasından sonra tekrar söz alan İstanbul Müftüsü Yaran, bakana verdiği bilgilerden dolayı Bakana teşekkür etti. Türkiye’de dini hayat, dini tedrisat yapılan okulların işleyişi ve hac organizasyonu hakkında da tafsilatlı bilgiler veren Yaran, Osmanlıdan bugüne şeyhülislamlık makamından müftülük hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede konukları bilgilendirdi. Osmanlı tecrübesi üzerine bina edilen bu işleyiş bugün İstanbul genelinde 3200 cami ve mescidle, 39 ilçe müftülüğü ve personelleriyle kurumsal olarak devam etmekte olan bu yapıya işaret eden Yaran, camilerin işleyişi ve cami görevlilerinin atama usulleri de belli bir düzene göre devam etmektedir, dedi. Yaran, Türkiye’de din hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütüldüğünü ve bu taleplere de Başkanlığımızca koordineli olarak cevap bulunabileceğini, ifade ederek sözlerini tamamladı.