İstanbul Müftülüğünden Cezaevi Ziyareti Ve Programı

18.11.2014

İstanbul İl Müftülüğü, Silivri 5 No'lu Cezaevi müdürlüğünün talebi üzerine tarafından 18 Kasım 2014 Salı günü 5 No'lu Cezaevi Kapalı spor salonunda bir program düzenleyerek hükümlü ve tutuklularla buluştu.

Programda Eyüp Sultan Camii Baş İmam-Hatibi Metin ÇAKAR, Fatih Camii İmam-Hatibi Bünyamin TOPÇUOĞLU ve Avcılar Gümüşpala Nakipoğlu Kur2an Kursu Öğreticisi Safa TAŞKESENLİOĞLU okudukları aşr-ı şeriflerle dinleyicilerin gönlünü fethetti. Küçükçekmece Kur’an Kursu öğreticilerinden Davut GANİ yönetimindeki İlahi Korosu tarafından seslendirilen salat-ı ümmiye ve ilahiler büyük ilgi topladı. İlahi korosu üyelerinden Bahçelievler Soğanlı Cami Müezzin Kayyımı Yüksel EYKEN ile Avcılar Yeşilkent Cahide Yılmaz Cami İmam Hatibi Hamza Cihan YAVAŞ’ın karşılıklı okudukları ezan, duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

Programda Silivri İlçe Müftüsü İdris ÇATMAKAŞ’ın açılış konuşmasının akabinden,  İstanbul il Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN söz alarak tutuklu ve hükümlülere hitap etti. Müftü YARAN konuşmasında cezaevinde bulunan hükümlü ve tutuklularla böyle bir programın icrasında bulunmaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek, bulundukları ortamın “Medrese-i Yusufiyye” olarak da anıldığına vurgu yaptı. Bu isimlendirmenin suçlu olmadığı halde iftiraya uğrayıp ömrünün önemli bir kısmını hapishanede geçiren Hz. Yusuf’tan geldiğini anlatan YARAN, cezaevlerinde nice suçsuz insanların da olabileceğini belirttikten sonra isterlerse bu mekânın kendileri için bir okul işlevi görebileceğini, burada kendilerini yenileyip geliştirebileceklerini anlattı. Özellikle insan, irade ve hürriyet kavramları üzerinde duran Müftü YARAN bağımlılık konusuna dikkat çekti. İçki, sigara, uyuşturucu başta olmak üzere her türlü bağımlılığın insan iradesini devre dışı bıraktığını, insanın buna razı olmaması gerektiğini, güçlü insanın kendine hâkim, kararlarını başka şahıs veya maddelerin etkisinden uzak olarak alabilen insan olduğunu belirtti. Dinleyiciler arasında gençlerin önemli bir yer tuttuğunu görerek gençliğin ve bu dönemdeki iyi davranışların, sâlih amelin önemine ve değerine değinen YARAN, namaz ve dua konularına da dikkat çekti.

Program, İstanbul Müftü Yardımcısı Mehmet YAMAN’ın yaptığı dua ile sona erdi. Programa başta Silivri 5 No'lu Cezaevi Müdürü Mustafa ÖZTÜRK olmak üzere kampüs içerisindeki diğer Kurum Müdürleri ve personeli de katıldı. Programın düzenlenmesinde ve icrasında Cezaevi Vaizlerinin önemli katkıları oldu.