Arjantin Heyeti İl Müftülüğümüzü ziyaret etti

17.11.2014

Arjantin’in sürdürülebilir ekonomi ve çevre konularında önde gelen sivil toplum kuruluşlarından TESA (Taller de Economia Sustenable Ambiental) Vakfı üyeleri, 17 Kasım 2014 tarihinde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN’ı makamında ziyaret ettiler.

TESA heyeti üyelerine Diyanet İşleri Başkanlığının ve İstanbul Müftülüğünün çalışmaları hakkında bilgi veren İstanbul Müftüsü YARAN, 12-15 Kasım 2014 tarihleri arasında 41 ülkeden 71 temsilcinin katıldığı 1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesine vurgu yaparak;

Zirvenin herhangi bir düşünceyi, ideolojiyi empoze etme, İslam dünyasında yaşanmakta olan sorunları başka coğrafyalara taşıma toplantısı olmadığını, bunun uzunca bir fetret devrinden sonra yeniden işbirliği imkanlarını konuşma, dini, tarihi, kültürel ilişkileri yeniden kurma ve geliştirme, din eğitimi, din hizmetleri, dini yayınlar alanındaki ihtiyaçları tespit, iyilik ve hayırda yarışma, tecrübeleri, birikimleri paylaşma toplantısı olduğunu söyledi.

Osmanlı coğrafyasından Ürdün, Lübnan, Suriye gibi ülkelerden bu kıtaya göç eden, 'Al-Turko' adını taşıyan ve ciddi asimilasyon politikalarına maruz kalan Müslüman topluluklardan “Al-Turko” ların torunları ve orada yaşayan Müslümanlarla kardeşlik bağlarını güçlendirmek olduğunu belirtti.

Müftü YARAN Zirveye katılan Müslüman dini liderleri dinlediğinde, katılımcıların Batı'da yani Amerika ve Avrupa da büyük bir islamofobinin olduğunu ancak Latin Amerika'da islamofobinin olmadığına değindiler.

Müftü YARAN,1865 yılında Bursa ve İzmir adlarını taşıyan ve İstanbul'dan Basra Körfezi'ne doğru yola çıkan, ancak okyanusta yakalandığı fırtına nedeniyle yollarını yitirip Brezilya sahillerine ulaşan iki Osmanlı savaş gemisinde yer alan Bahriye imamı Abdurrahman Efendi'nin hikayesini anlattı ve ziyaretçilere Abdurrahman Efendi’nin seyahatnamesini hediye etti.

İstanbul Müftüsü YARAN’a şükranlarını dile getiren 20 kişilik TESA heyeti üyeleri,  “TESA’nın ekonomik faaliyetlerin yanında; Arjantin ve Ortadoğu halkları arasında düşünce çeşitliliği ve diyalog oluşturmak misyonu ile sürekli eğitim projeleri çerçevesinde yoksulluk, iklim değişikliği, sosyal sorumluluk ve barış süreçleri gibi hususlarda etkinlikler düzenlediğini ve programın ardından Lübnan, Ürdün, İsrail ve Filistin’i de ziyaret edeceklerini” belirttiler.