ZARURİ BİR AÇIKLAMA

05.11.2014

Bir dizi ile ilgili olarak son günlerde kamuoyunu meşgul eden tartışmalara İstanbul Müftüsünün de adının karıştırılması dolayısıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç hissedilmiştir.

04.11.2014 Salı günü sekreterim Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Şaban ARSLAN’ın telefonla görüşmek istediğini bildirdi. Yaptığımız görüşmede İstanbul Müftülüğünce gruplarına ait kanalların camide çekim yapmalarına izin verilmediğini, hâlbuki kendilerinin de dini konularda hassas olduklarını ifade etti. Ben de her hangi bir gruba karşı böyle bir genel uygulamanın olmadığını, cami ve cemaat konusundaki hassasiyetin ölçü alındığını söyledim ve konu Kertenkele dizisine gelince “Kamuoyundaki bu tepki ve algıya rağmen bizden dizinin camide çekilmesini izin vermemizi beklemezsiniz herhalde?” anlamında bir cümle de kurdum. Diziyi izleyip izlemediğimi, sordu ve izlersem beğeneceğimi söylediler.

Aslında İstanbul Müftüsünden dizi izlemesini talep etmenin ne kadar makul ve mantıklı olduğu da ayrı bir konu. Diziyi hakkındaki tartışmalardan bildiğim kadarıyla kendisine özetledim. Dizi lehinde sahte ile sahtekârın farkını anlatan yazıyı ve sabah gazetesinde bir başka yazıyı okuduğumu da söyledim. Daha önce bir başka ülkedeki dizi veya filmde görülen molla karakterinin imama uyarlanmış hali idi ve Türkiye gerçekleriyle uyuşmuyordu. Bunun ülkemiz için mümkün olamayacağını, imamların sarık ve cübbe ile gezmediklerini, camide görev yapan imamların Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atandığını, Müftülüklerce denetlendiğini anlattım.

Bir ara bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığından bir talimat olup olmadığını sordu, bu konuların bende kalması gereken konular olduğunu söyledim.

05.11.2014 sabahı mesaiye geldiğimde arabadan iner inmez Atv muhabir ve kameramanı ile karşılaştım. Daha önceden hiçbir ön görüşme yapmadan kamera çalışır vaziyette mikrofon uzattılar. Kendilerine cevap vermedim. Üst düzey bir gazete yöneticisinin özel görüşme için telefon edip, konuşulanları bir muhabir gibi haberleştirmesi ve gerek Diyanet teşkilatını, gerekse İstanbul Müftülüğünü zan altında bırakan bir haber yapmaları esefle karşılanmıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.