Zaruri Bir Açıklama

19.05.2014

Sosyal medyada Soma faciası ile ilgili olarak İstanbul Müftüsüne atıfta bulunularak akıl almaz bir cümle kullanılmış ve buna bağlı olarak fırsat bekledikleri anlaşılan bazıları harekete geçerek bir Müslümanın hiçbir kimse için yapmaması beklenen hakaret içerikli yorumlara başlamışlardır.

İstanbul Müftüsünün Soma faciası ile ilgili görüş ve değerlendirmeleri Müftülüğün www.istanbulmuftulugu.gov.tr adresli web sitesinde görülebilir. Orada da görüleceği gibi

1. 15.05.2014 tarihinde aşağıdaki mesaj yayınlanmıştır.

Aziz Kardeşlerim, Aziz Ülkemizin Çok Kıymetli Sevenleri,

Soma’da meydana gelen ve yüzlerle ifade edilen sayıda kardeşimizin aramızdan ayrılmasına sebep olan elim olayın doğurduğu acıyı yüreklerimizde hissediyoruz. Ailelerinin geçimini sağlamak için yerin yüzlerce metre altında çalışırlarken meydana gelen bu olay sonucu hayatını kaybeden kardeşlerimizin Allah indinde şehit sayılacaklarına (Buhârî, "Cemâat", 4, 44; "Cihâd", 30; "Tıb", 29; Müslim, "İmâre", 164) inanıyorum.

Şehitlik Allah katında çok yüce bir mertebe olmakla birlikte Milletçe hep birlikte hissettiğimiz bu acıyı şehitlerimizin yakınlarının daha derinden hissedecekleri tabiidir. Onların acılarını paylaşıyor, başta bu olayda aramızdan ayrılan şehitlerimiz olmak üzere bütün şehitlerimize ve geçmişlerimize Yüce Rabbimden rahmet ve mağfiretler, yaralılara âcil şifalar, milletimize ve özellikle de şehitlerimizin yakınlarına sabr-ı cemil, ecr-i cezil niyaz ediyorum.

2. 16.05.2014 Cuma günü bütün Türkiye’de okunan ve takdir edilen cuma hutbesi bizzat müftü tarafından Süleymaniye Camisinde okunmuştur.

3. Müftülükçe Hatim kampanyası başlatılmış ve 17.05.2014 Cumartesi öğle namazından sonra Fatih camisinde geniş bir katılımla icra edilen ve 3 saate yakın süren bir programda Kuran okunmuş ve dua edilmiştir. Müftü bu programın başında bir konuşma ortasında da duâ yapmıştır.

İstanbul müftülüğünün Soma ile ilgili paylaşımları devam edecektir.

Bu durumu Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarken güzel ülkemin hasta ruhlu insanlarına da Rabbimden acil şifalar dilerim.

Prof. Dr. Rahmi Yaran

İstanbul Müftüsü