Kabe’nin Resmedildiği 110 Yıllık Tablo Yeniden Fatih Cami’nde

10.03.2014

Restorasyonu tamamlanan Kabe’nin resmedildiği 110 yıllık yağlı boya tablo bugün Fatih Cami’ne getirildi. Programa Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İSEN, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Fatih Kaymakamı Ahmet Mete, Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, Fatih İlçe Müftüsü İrfan Üstündağ ve çok sayıda davetli katıldı.

Fatih Camii'ne 27 Temmuz 2012 Cuma günü bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, Kabe’nin resmedildiği 110 yıllık yağlı boya tablonun restorasyonu için talimat vermişti

Tabloda, Mekke ve Medine ön plandaki dünya küresinin merkezine yerleştirilmiş, Medine ayrıca Kûfi bir hatla çevrelenmiştir. Sağda Yıldız Sarayı’nın girişi, arka planda daha küçük ölçekte Mekke ve Medine, kubbe ve minareleriyle İstanbul, Hamidiye Camii ve ayrıca gezegenler resmedilmiştir. Mekke tasvirinin hemen altına dikkatlice bakıldığında, köprü ve tünelleriyle Hicaz Demiryolu göze çarpmaktadır.  Tabloda, hilafet merkezindeki halifenin Mekke ve Medine’ye hizmetle mükellef olduğu vurgulanmıştır. Tablonun sol alt köşesine resmin yapıldığı tarih ve ressamın ismi kaydedilmiştir; (27 Ramazanü’l-mübarek 1323 (25 Kasım 1905), Meşihat-i Ulya Kalemi hulefasından Mimarzade Mehmed Ali.)”

Eser, Cumhurbaşkanlığı ile Hollanda Rijks Müzesi arasındaki protokol kapsamına alınarak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesindeki restorasyon atölyesinde aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir.

Eserin sol alt köşesinde Osmanlıca yazılmış ibarenin transkiribi şu şekildedir:

“1321 Sene-i Rumiye Mayısının dördüncü ve1323. senesi Şehr-i Rebiülevvelinin 13. Çarşamba günü [18 Mayıs 1905] bed' olunmuştur. (başlanmıştır)........et-Tevfik. [baş kısmı okunmuyor ama "Allah yardımcım olsun" anlamında bir dua]”.

110 yıllık sanat eseri bugünden itibaren Fatih Camii’nde tarihimizi canlı tutmaya devam edecektir.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ