İstanbul Müftüsü Rahmi YARAN’ın Ufa Ziyareti

Tarih : 21.10.2013

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN Rusya Müslümanları Merkezi Dini idaresinin kuruluşunun 225. Yılı etkinliklerine katılmak üzere Ufa’ya gitti.

Rusya Müslümanları Merkezi Dini idaresinin kuruluşunun 255. yılı etkinlilerine yaklaşık 32 ülkeden Bakan, Diyanet İşleri Başkanı ve Dini temsilciler katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı adına İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN katıldı.

Etkinlikler çerçevesinde Müftü Yaran; ziyaretinin birinci günü Rusya Federasyonu Başkurdistan Cumhuriyetinin Başkenti Ufa’ya bağlı Karamaskaly bölgesinde yaptırılan cami açılışına katıldı.

Bölgede yaşayan Tatar ve Başkurt Müslümanlarının genç-yaşlı, kadın-erkek olarak yoğun bir katılımının olduğu açılış merasiminde konuşma yapan Müftü Yaran konuşmasında: Sizlere başta Türkiye Cumhuriyet Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’in, İstanbul ve Türk halkının selamlarını getirdim. Bu mutlu günde İstanbul müftüsü olarak aranızda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum ve Allah’a hamd ediyorum. Bu güzel mabedi yapan ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahret gününe inanan, namazı dost doğru kılan,  zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur. Tevbe, 18” Camilerin iki türlü imarı vardır. Birincisi bu eserleri inşa etmektir. İkincisi Camiler ne kadar büyük olursa olsun eğer içinde insanlar yoksa o mescit imar edilmemiş sayılır. Allah’a duam odur ki bu mescidin cemaati bol olsun. Kadınlar, erkekler, çocuklar hepsi bu mescitte terbiye görürler, eğitim alırlar ve burada Allah’ın dinini öğrenirler ve öğretirler.

Müftü Yaran konuşmasının devamında; Dünyanın İslam dinine ihtiyacı var, sizler bu beldede yaşayanlar İslam’ı iyi anlayacak, iyi yaşayacak ve iyi temsil edeceksiniz. Sizden gördükleri sayesinde başkaları da İslam’ın güzelliğini anlayacaklar.

Başta Şeyhülislam Talgat TACEDDİN ve emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum ve bu mescidin hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Cami açılışından sonra Müftü Yaran; aynı bölgede 225 yıl önce Rusya Müslümanları Merkezi Dini idaresinin kuruluşunun ilk Müftüsü olan Mohammadzhan Hosainov'un Adzitarovo köyünde bulunan kabrini ziyaret etti. Ziyaret esnasında Talgat Taceddin ile birlikte konuşma yapan Müftü Yaran: Bu gün burada Talgat Taceddin’in daveti üzerine toplandık. 225 yıl önce Ufa'da müftülük merkezi kurulmuştur. Bir yerde Müftülüğün kurulması çok önemli bir olay ve İlk Müftü sizin içinizden özünüzden çıkmıştır. Sizi tebrik ediyorum. Allah müftümüze ve müftülerimize rahmet eylesin. Geçmişlerimize rahmet eylesin. İçinizden yine inşallah çok müftüler çıkacaktır. İyi insanlar yetiştireceksiniz. Büyükler, küçükler, kadınlar, erkekler hep beraber cennete giden yolda olalım. Hepinize Türkiye’den, İstanbul’dan selamlar getirdim.

Açılış esnasında Ufa Televizyonuna röportajda bulunan Müftü YARAN özetle şöyle dedi: Bizler Sayın Baş Müftü Şeyhül İslam Talgat Taceddinin daveti üzerine burada bulunuyoruz. Olay iki bakımdan çok önemlidir. Birincisi bu topraklarda ülkeyi yönetenler Müslümanlara önemli bir hak tanımışlar. İkincisi Müslümanlar haklarını iyi kullanmışlar, o günden bu güne kadar bir problem olmadan kimseyi üzmeden barış içerisinde yaşamışlar, bu güne kadar Müftülük devam etmiş. Muhammedzhan Hüseyinov 33 yaşında buradaki Müslümanların liderliğini yapmış, Müftülüğünü yapmış bu güzel hizmeti beni çok duygulandırdı. İnanıyorum ki buradaki gençler İslam ile barışık diğer din mensupları ile barışık olarak dünyaya örnek bir şekilde iyi Müslüman olarak yaşayacaklardır. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yaran: Bu toplantıların büyük önemi var, milletlerin tarihinde önemli olaylar bayram olarak kutlanır. Bu günde Rusya Müslümanları Müftülüğünün kuruluşunun 225. yıl dönümü dolayısıyla burda yaşayan Müslümanlar için önemli bir gündür. Günümüzde de Sayın Talgat TACEDDİN'in 33 senedir Müslümanların bu bölgede, coğrafyada liderliğini ve müftülüğünü devam ettirmektedir. Kendisi hem Rusya’da ve hem de Dünyada saygı duyulan ve hürmet edilen bir âlimdir ve kendisine de uzun ömürler diliyorum.

Rusya Müslümanları Merkezi Dini idaresinin kuruluşunun 225. Yılı etkinliklerine İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN ile birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet PAÇACI ve İstanbul Müftü Yardımcısı Sabri DEMİR’de katıldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ