İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN Karabük’te Konuştu

Karabük Müftülüğünün davetlisi olarak 27 Eylül Cuma günü bu ile giden Rahmi Yaran “Kazanç Ahlakı” konulu konferans verdi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş yaptığı açılış konuşmasında, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN’a davetlerini kabul ederek Karabük’e geldiği için teşekkür etti.

Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi’nde düzenlenen Konferans’ta Prof. Dr. Rahmi YARAN konuşmasında konuyu Allah’ın kelamı Kur’an-ı kerim ve Peygamber Efendimizin Sünnetini kaynak kabul eden bir ahlâk anlayışıyla ele alacağını belirttikten sonra Helal Kazanç kavramının aynı zamanda müslümanın kazanç ahlâkını oluşturacağını ifade etti.

Müftü YARAN konuşmasında özetle şunları söyledi:

Müslümanın kazancında iki rızâ çok önemlidir. Birincisi kazanç kaynağı ve usulü Allah’ın rızâsına uygun olmalıdır. İkincisi de kazanç eğer başkasına ait bir mal elde etme veya hizmet alma şeklinde olacaksa o malın sahibinin ve o hizmeti sunacak kişinin buna rızası olmalıdır. Aslında bu ikincisi, birincinin içinde de vardır. Gerek mal transferi gerekse hizmet alımı akde dayanır ve hem İslam Hukukunda hem de günümüz hukukunda akdi yapan şahsın rızası çok önemsenir. Bunun için bu rızayı yok sayan veya sakatlayan kazançlar helal değildir. Müftü Rahmi YARAN konuşmasında âyet ve hadisleri kaynak göstererek şu konulara değindi:

Bir mala sırf fiyatı artırmak için müşteri çıkılmaz.

Fiyatların kendi piyasasında oluşması esastır. Bunun için gerekli tedbirler alınır.

Bitmiş bir pazarlıktan sonra ancak tarafların rızası ile akde son verilir. Tek taraflı olarak akdin hükmünün uygulanmasına mani olmak caiz değildir.

Belli bir mesafe almış ve bitmek üzere olan akitlerde, araya girerek akde taraf olmak ahlaka uygun değildir.

Kazanç kapılarından biri de memuriyettir. Sahte evrakla kazanılan memuriyet ve iş helal değildir.

İmtihan ve yarışma ile yapılan işe yerleştirmelerde hak yemek büyük vebaldir.

Rüşvet veya torpil ile iş yapmak veya yaptırmak, bunun neticesinde kazanç temin etmek İslam ahlakına uymaz.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ