Vekâletle Kurban Toplantısı Üsküdar’da Yapıldı

2013 Yılı Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu Bölge Toplantısının 5 ncisi  15.09.2013 Tarihinde saat 10:00 da İslam Araştırması Merkezi’nde (İSAM) yapıldı. Toplantıya Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kâmil YILMAZ, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar YİĞİT, İstanbul Müftüsü Prof.Dr.Rahmi YARAN,   Türkiye Diyanet  Vakfı Genel Müdürü İsmail PALAKOĞLU, bölge İl Müftüleri ve İlçe Müftüleri ile bölge vaizleri katıldılar.

Sunuculuğunu Üsküdar İlçesi Aziz Mahmut Hüdayi Camii İmam Hatibi Mustafa EFE’nin yaptığı program, Üsküdar Valide-i Cedid Camii İmam Hatibi Kerim ÖZTÜRK’ün Kur’an tilaveti ile devam etti.

2013 Yılı Vekaletle Kurban Kesim Toplantısında ilk konuşmayı  İstanbul Müftüsü Prof.Dr.Rahmi YARAN yaptı. Prof. YARAN, konuşmasında ; “ Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı ayrı düşünülemez. Bu vesileyle 2013 Yılı Vekâletle Kurban Kesimi Organizasyonunda nasıl daha verimli olabiliriz düşüncesinden hareketle toplantıların 5 ncisi İstanbul’umuzda düzenlemiştir. Rabbim her türlü hayırlı hizmetlerimizde yardımcımız olsun. Toplantıyı düzenleyen herkese teşekkür ediyor, başarılar diliyorum. Hepiniz hoş geldiniz,” dedi.

Yoğun programlarından dolayı İstanbul’daki bölge toplantısına katılamayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ ise kısa bir video gösterisi ile katılımcıları selamlayarak “ Bizim Mü’min ve Müslüman olarak bütün ibadetlerimizin en temel gayesi insanoğlunu rabbine yaratıcısına yakın olmasını sağlamaktır. Biz buna dini literatürde Kurban diyoruz. Kurban insanı rabbine yakınlaştırmak için emredilen bir ibadettir. Son yıllarda, özellikle Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız, büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlarımız bu ibadeti yerine getirmekte zorluklarla karşı karşıya kaldılar. Bunun üzerine Vekâletle Kurban uygulaması başladı. Türkiye Diyanet Vakfı çeyrek asırdır sizden aldığı bu emaneti adeta kendisini sizin yerinize koyarak, vekil gibi değil asil gibi hareket ederek ibadeti harfiyen yerine getirmekte ve bunun gururunu yaşamaktadır” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar YİĞİT ise “ Katılımcıları selamlayarak 2013 Yılı Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu’nun daha etkin yapılabilmesi için Avrupa’da ve Türkiye’de çeşitli toplantılar yapılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı devasa bir kurumdur. 150.000 lere ulaşan bir personel sayısıyla toplumun her kesimine hizmet etmekteyiz. Bugün dünyanın her tarafından bizlerden hizmet bekleyen insanlık vardır. Kurban ibadeti bu ulaşımda önemli bir fonksiyonu icra ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak biz, Afrika, Türki Cumhuriyetler ’den ve Balkanlardan bir gönül köprüsü görüyoruz. Oralarda biz sadece iki üç kilo et taşıma gayreti içinde değiliz, bizim taşımış olduğumuz değerlerimiz vardır.”  dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kâmil YILMAZ konuşmasında “ Öncelikle toplantıya ev sahipliği yapan İstanbul İl Müftümüze, Müftülerimize, vaizlerimize ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Değerli arkadaşlar bu sene Kurban bir seferberlik olsun istedik. Bu yıl 2013 Yılı Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonunda çok önemli sonuçlara ulaşmalıyız. Hedefimiz 100.000 Vekâletle Kurban olmalıdır. 2006 Yılında Dolmabahçe Sarayında Afrika Dini Değerler Zirvesi Toplantısı yapıldı, orada Senegal temsilcisi bize, “siz 80 yıl önce bizi vahşi batının kollarına bırakıp gittiniz. İstanbul’a ilk defa geliyorum, sizin şu anki hizmetlerinizden çok memnunuz fakat önceleri nerelerdesiniz,” dedi. Bu ifade bizleri çok etkiledi.  İşte hızla Dünyadaki tüm ihtiyaç sahibi Müslüman kardeşlerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Etiyopya’da Kurban eti dağıtılırken bir siyahi kadın geliyor ve ben Hristiyan’ım bende bu etten alabiliriyim diyor, oradakiler tabi ki alabilirsiniz diyorlar ve o kadar mutlu oluyor ki caminin avlusunda dağıtılan etten alıyor çok memnun oluyor. Caminin duvarını öpüyor, benim Müslüman olduğuma bakmadan bu etten mahrum etmeyen bu dine girdim diyor. Yine Senegal de 4000 kişilik bir ailenin Diyanet Vakfının götürdüğü Kurbanlar yüzünden Müslüman olanlar var. Afrika ile ilgili sadece Kurban ile alakalı sizlere yüzlerce vakıa anlatabiliriz. Ufacık hizmetimiz, çok büyük sonuçlar vermektedir. Değerli hocalarım bu yıl en azından ekonomik durumu iyi olan bir ailede kesilebilecek olan 2 veya 3 kurbandan birini vekâlet yoluyla almak ve ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırmayı hedefimize katmalıyız. Hepinize başarılı ve hayırlı hizmetler diliyor, Kurbanlarınızın hak katında makbul olmasını diliyorum” dedi.

Vakıf ve Kurban tanıtımını slayt eşliğinde yapan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail PALAKOĞLU ise iki bölüm halinde Türkiye Diyanet Vakfı’nın Türkiye’de ve Dünyada yaptığı ve yapacağı her türlü hizmeti anlattı. PALAKOĞLU Özellikle bu yılki 2013 Yılı Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi.

Toplantı dilek ve teennilerin son buldu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Vekalet Yoluyla Kurban Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.