İstanbul Müftüsü Moskova’da İftara Katıldı

İstanbul İl Müftülüğü Kardeş Şehri Olan Moskova’da iftar verdi. İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi YARAN ve İl Müftü Yardımcısı Sabri DEMİR 01-03 Ağustos 2013 tarihleri arasında Moskova’daydı. Kardeş şehir projesi kapsamında Rusya Müftüler Konseyi başkanlığının açmış olduğu geleneksel iftar çadırında her sene olduğu gibi bu yıl da 750 kişiye iftar verildi. 3 günlük Moskova ziyaretinde bulunan İstanbul Müftüsü Yaran, ilk gün Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyük Elçiliği ve Din Hizmetleri Müşavirliğini ziyaret etti. Aynı gün akşamı Türk Hava Yollarının Moskova Temsilciliğinin vermiş olduğu iftara katılan Müftü Yaran buradaki konuşmasında, Anadolu’daki iftar geleneğinin Moskova’da yaşatılmasından, Moskova’da çalışan işadamlarımızın iftar vasıtasıyla bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türk Hava Yolları çalışanlarını tebrik etti. Türk Büyükelçiliği ve Din Hizmetleri Müşavirliğinin resmi hizmetleri yanında sivil toplum kuruluşlarının da Ülkemizin ve kültürümüzün tanıtımında önemli hizmetleri olduğunu belirterek yapılan güzel hizmetlerin ülkemizin lehine olduğunu, yapılan bir yanlışın da ülkemizin aleyhine mal edildiğini belirterek “Her zaman örnek, ahlaklı, dürüst çalışmalar yaparak ülkemizi en güzel şekilde temsil etmelisiniz” dedi.

İstanbul Müftüsü Yaran 02.08.2013 Cuma namazını Moskova Merkez Camiinde kıldı. Ramazanın son Cumasının Kudüs gün olması münasebetiyle Moskova Müftüler Konseyi tarafından camide düzenlenen programda bir konuşma yapan İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi YARAN Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bir hadisi şerifine atıfta bulunarak Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın özellikle namaz kılmak için seyahate çıkılabilecek üç mescitten biri olduğuna dikkat çekti.  Müftü Yaran konuşmasında; “Muhammed, Allah'ın Resülüdür. Onunla beraber olanlar, inkârcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler.” (el-Fetih 48/29) okuduktan sonra “Bugün Müslümanların durumuna baktığımızda birbirlerine karşı şiddet uygulayarak, Kur’an-ı Kerim’in tavsiyesinin tersini yaptıklarını görüyoruz. Dolayısıyla tekrar Kur’an’ın bize olan tavsiyesine uyarak birbirimize karşı olan tutumumuzda merhamet ve muhabbeti hâkim kılmalıyız” dedi.

Müftü Yaran Cuma akşamı İstanbul Müftülüğü’nün T.C. Moskova Büyükelçiliği ile işbirliği yaparak vermiş olduğu iftara katıldı. İftar yemeğine T.C. Büyükelçi Vekili Elçi-Müsteşar Gökhan TURAN, Elçilik çalışanları, Din Hizmetleri Müşaviri Fahri SAĞLIK, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil GAYNUDDİN, Moskova Müftülük çalışanları, Moskova’daki Türk iş adamları ve çalışanları ve Moskova’da yaşayan Müslümanlar katıldı.

Müftü Yaran iftar programında yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’in ve Anadolu’daki Müslümanların selamını ileterek, Türkiye’deki ramazan, iftar, teravih ve mukabelelerin okunmasından bahsetti. İftara katılan Müslümanların Kadir gecesini ve gelecek Ramazan Bayramını tebrik etti.

Rusya Müftüler Konseyinin açmış olduğu çadırda her gün İstanbul İl Müftülüğü kardeş şehir projesi kapsamında Moskova’da bulunan Fatih İlçesi Yavuz Selim Cami Müezzin-Kayyımı Murat ÖZOĞLU ve Beşiktaş İlçesi Belediye Sitesi Cami Müezzin-Kayyımı İhsan KARA Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okuyorlar.

Müftü YARAN ziyaretin üçüncü günü İstanbul Müftülüğü tarafından restorasyonuna ve Eğitim-Öğretim Materyallerinin sağlanmasına katkıda bulunulan Moskova İslam Üniversitesi’ni ziyaret ederek Üniversite Rektörü Damir HAYREDDİNOV ve Üniversite öğretim görevlileri ile görüşmelerde bulundu. Üniversite Rektörü Damir HAYREDDİNOV İstanbul Müftülüğüne, yapılan restorasyondan dolayı teşekkürlerini belirterek en kısa zamanda Üniversitelerinde Türk Dili Bölümünün açılacağını, bu konudaki çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu söyledi.

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi YARAN’ın 3 günlük Moskova ziyaretine İl Müftü Yardımcısı Sabri DEMİR de eşlik etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ