Hırka-i Şerif Ziyarete Açıldı

Tarih : 12.07.2013

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından Hz. Üveys el-Karanî (Veysel Karani)'ye hediye edilen Hırka-i Şerif, Fatih'te Hırka-i Şerif Camii’nde yapılan programla ziyarete açıldı. Kuran-ı Kerim okunarak başlanan açılış programına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Üveys ailesinin 59. kuşak torunu Barış Samir ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Barış Samir açılış konuşmasında Veysel Karani'nin, Peygamberimizi görmeden şereflenmesinin onun duruşu ve yaşantısıyla mümkün olduğunu ifade ederek, “Üveys’in ve bize miras bıraktığı Üveysiliğin her daim yaşaması ve yaşatılmasını Allah’tan niyaz eder şahsım muhafız ailem adına bütün Müslüman ailesine hayırlar getirmesini niyaz ederim” dedi.

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Peygamber Efendimizden bugüne intikal etmiş iki hırkanın da İstanbul’da olduğunu ifade ederek, “Birisi Topkapı Sarayı’ndaki Hırka-i Saadettir, diğeri Hırka-i Şerif Camii’ndedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından Üveys el-Karanî’ye hediye edilen ve daha sonra kendisine teslim edilen hırka, ailesi tarafından o günden bugüne kadar korunmuştur. Aile değişik bölgelerde ikamet ettikten sonra Kuşadası’nda iken Sultan 1. Ahmet tarafından İstanbul’a davet edilmiş ve önceleri Fatih’te Yavuz Selim Camii civarında ikamet ediyorlarken daha sonra Hırka-i Şerif Camii inşa edilmiş ve burada ziyarete açılmış ve aile tarafından da muhafaza edilmektedir” dedi.

Müftü Yaran konuşmasında ayrıca ziyaret adabına vurgu yaptı. Ziyaret sırasında vatandaşların birbirine karşı anlayışlı olmaları konusunda uyarıda bulundu. Zaman zaman yaşanan yığılmaların ve ezilmelerin ziyaretin adabıyla çelişmemesi için dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Yaran, emanetlerin günümüze kadar uzanan önemli bir hatıra olduğunu ve bu nedenle de ziyaretlerin bu amaca uygun olması çağrısında bulundu. Camide Hırka-i Şerif'in yanında Peygamberimizin Sakal-ı Şerif'i, Üveys el-Karaniî'nin takke ve kemerinin de yer aldığını hatırlattı.

Programda bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, peygamber sevgisinin bir insanda nasıl doruklaştığını görmek için Veysel Karani'nin hayatına bakmak gerektiğini ifade etti. İnsanların bazılarının adının asırlarca yaşadığını belirterek, “Bazılarınki de kıyamete kadar yaşar. İşte Allah Rasulünün adı kıyamete kadar yaşayacak hayır ve dua ile anılacak. Onun izinden gidenler de hakeza öyle. Çünkü Allah’a giden yol Allah’ın sevgisine giden yol peygamberi sevmekten ve ona tabi olmaktan geçiyor” dedi.

Programın ardından Hırka-i Şerif ziyarete açıldı. Hırka-i Şerif, Ramazan ayı boyunca hafta içi her gün saat 10.00-18.00 hafta sonu ise saat 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ