İstanbul Müftülüğü Vaizler Semineri

İstanbul Müftülüğünce 04-06 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenen Vaizler Semineri Eyüp Müftülüğü Konferans Salonunda yapıldı.

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi YARAN, irşat hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerinin en önemlilerinden olduğunu ve irşat hizmetlerinde de önemli olanın samimiyet olduğunu ifade etti.

Müftü YARAN konuşmasına şöyle devam etti:

“Samimiyet, Cenab-ı Allah’a onun Resulüne, Müslümanların önderlerine ve tüm Müslümanlara karşı olmalıdır. Biz Allahın dinini, hükmünü anlatıyoruz. Kendi şahsi hevâ ve heveslerimizi anlatmamalıyız. Biz İslam dinini anlatmalıyız.

Burada ana malzemelerimizden birisi de “dil”dir. Dilimizi muhatabın seviyesine uygun olacak şekilde kullanmalıyız. Bununla birlikte mesajı verirken kaynak kullanmalıyız. Ana kaynağımız ise ayet ve hadisler olmalıdır. Bazen ayet izah edilirken bize ait cümleler ayet gibi anlaşılabiliyor, buna dikkat etmeliyiz. Ayeti ayet gibi anlatıp cemaatin yanlış anlamasına imkân vermemeliyiz. Zaman zaman maalesef din konusunda konuşanların ayetleri kendi düşüncelerine göre yorumladıklarını görüyoruz. Kuran-ı Kerimi zamana uyduralım diye mecrasından çıkarmamak lazım.

Hadis kullanımı konusu da sıkıntılı bir durumdur. Olayları anlatırken kimseyi yanıltmamalıyız. Vaaz da gönül dünyası da önemlidir. Üslup yapıcı olmalıdır. Heyecan verici konuşmalar yaparken kontrollü olmalıyız. Konuşmalarda müjdeleyici olmalıyız. Kırmadan incitmeden uyarıcı olmamız lazım. Gerçekçi ve tutarlı olmalıyız.

Zaman iyi kullanılmalı. Ezan başlarken vaaz bitsin ikazına dikkat etmeliyiz.

Camilerde hanımlar için mekân sıkıntısı olan yerlerimiz var. Onlar için temiz ve rahat mekânlar olmalıdır. Vaazların sonunda hemen netice beklememeliyiz. Neticeyi verecek olan yüce Allah’tır.

Vaizlerin çarşamba günleri kendi aralarında başlatmış oldukları toplantıları önemsiyorum. Bu toplantılar vaizler arasında fikir alışverişi, materyal paylaşımı amaçları ile yapıldı ve yapılıyor.

Ayrıca İlimizdeki Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarında önemli hizmetler yapılıyor. Samimi şekilde çalışan vaizlerimiz bu bürolarda güzel hizmetler yapıyor. Onları da diğer tüm vaizlerimiz de çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.”

Vaizler seminerinde;

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi YARAN,

İçerik, Üslup ve Sunum Açısından Vaaz Dili,

Prof. Dr. Sefa SAYGILI,

İnanç Psikolojisi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Fatih Mehmet AYDIN,

Ekonomi Alanında Güncel Problemlere Yönelik Fetvalar,

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Sabri AKPOLAT

Aile ve Sağlık

Yazar Nazife ŞİŞMAN,

Tüketim Kültürü ve Dindarların Hayat Tarzı ile İmtihanı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet YÜCEL,

Hadis Literatüründen Yararlanma ve Hadislerin Vaaz İçinde Kullanımı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali KÖSE,

Günümüzde İslam Dışı İnanç Akımları (Yeni Çağ Din Hareketleri)

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi YARAN,

Fıkıh Açısından Modern Dünyada İhtiyaç Kavramı

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ,

Tasavvuf Kaynaklarından Yararlanma Ve Vaaz İçinde Kullanımı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin DEMİRCİ,

Tefsir Literatüründen Yararlanma Ve Ayetlerin Vaaz İçinde Kullanımı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar Yiğit,

Yeniden Yapılanma Sürecinde Vaizlerin Misyonu

Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali BÜYÜKKARA,

Yaşayan İslami Akımlar

Konularında katılımcılara bilgiler verdiler.

Programın son derece verimli geçtiğini ve programın yapılmasından da mutlu olduklarını belirten İstanbul vaizleri programdan duydukları memnuniyetlerini dile getirdiler.