İl Müftümüz Uluslararası Fıkıh Sempozyuma Katıldı

Umman’ın Başkenti Maskat’ta 06-09- Nisan 2013 Tarihleri arasında Umman Sultanlığı, Evkaf Bakanlığı ve Umman Baş Müftülüğü tarafından organize edilen “Dünya görüşü ve Hayat Tarzlarının Şekillenmesinde Fıkhî Mezhep ve Çağdaş Yaklaşımların Rolü” konulu sempozyum yapıldı. Dünyanın farklı bölgelerinden 100’e yakın İslam akademisyen ve âlimleri katıldı.

Maskat’taki sempozyuma katılan İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi YARAN’da ilk oturumunda “Kur’anî Bakışla Dünya Görüşü” konusunda konulu bir tebliğ sundu. İl Müftüsü konuşmasında şu hususlara değinmiştir: İnsanın, insan ve kainatta bulunan diğer varlıklar ile ilişkisi, insanın nasıl meydana geldiği, yaratılış gayesi hayatın anlamı hususunda sorulara İslamın cevabı hususunda bilgiler vermiştir.

İnsan Allah’a kulluk etmek gayesi ile gönderilmiştir. Müslüman tevhid inancına sahiptir. Allah beğendiği ibadet biçimini insanlardan istesin diye peygamberler göndermiştir.

Rahmet Allahın sıfatıdır, Allah Merhamet eder. Rahmet sıfatını Allah Rasülullahın gelişinde de vurgulamıştır. Allah adaletlidir. Adaleti tavsiye eder. Müslümanın adalet hududunu aşma yetkisi yoktur. “… bir takımlarına beslediğiniz kin, sakın ha sizi, haddi aşmaya sürüklemesin. İyilik ve takva (Allah'a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın”.(Maide2) Allah Kötülükte yardımlaşmayı yasaklamıştır.

Müslümanlar, karşılıklı ilişkilerinde ve Ehli kitap ile olan ilişkilerinde mücadelenin en güzelini tercih etmeleri gerekmektedir. İnancın farklılığı kişiyi Müslümanların kardeşliğinden alıkoymamalıdır. Müslüman, kardeşinde bir eğrilik görürse onu düzeltmekle görevlidir. Buğzetmek yerine düzeltmeyi tercih etmelidir.

4 Gün süren sempozyumda 9. Oturumun Başkanlığını da yapan İl Müftümüz başta Umman Sultanlığı olmak üzere, İslam Ülkelerinden gelen Radyo ve Televizyonlara; “İslam Fıkhında Mezheplerin Farklılıkları, Türkiye’de Din Hizmetleri ve Öğretimi” hakkında bilgi ve mülakatlar verdi.  İl Müftüsü Doç. Dr. Rahmi YARAN Umman Sultanlığı Evkaf ve Din İşleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Muhammed Salimi, Umman Genel Müftüsü Ahmed bin Hamed el Halili ve Türkiye Umman Büyükelçisi Kerem Ahmet Kıratlı’yı da makamlarında ziyaret etti.

Umman’da yapılan sempozyuma İl Müftüsü Doç.Dr. Rahmi YARAN ile birlikte İl Müftü Yardımcı Sabri DEMİR de katıldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ