İl Müftümüz Tarihi Cami Ziyaretlerinin Güzelleştirilmesi Çalıştayına Katıldı

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Koordinasyonunda İstanbul İl Müftülüğü ve Turist Rehberleri Birliği işbirliği ile gerçekleşecek olan "Tarihi Cami Ziyaretlerinin Güzelleştirilmesi Çalıştayı" 22 Ocak Salı günü İl Kültür Müdürlüğü Atlas Binasında gerçekleşti.

Tarihi Camilerimizdeki turist ziyaretleri, bu ziyaretlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin, konunun tüm muhataplarının katılımıyla tartışılacağı çalıştay öncesi İl Müftümüz Doç. Dr. Rahmi YARAN, Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ ve Rehberler Birliği Başkanı Şerif YENEN açılış konuşmaları yaptı.

Açılış konuşmalarında özellikle Sultanahmet Camii olmak üzere tarihi camilerimize gerçekleşen turist ziyaretlerinde yaşanan sıkıntılar kısaca vurgulanırken, başta Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Rehberler Birliği olmak üzere konuyla ilgili tüm muhatap kurumların bir araya geldiği ve tarihi cami ziyaretlerinin en güzel ne şekilde gerçekleşeceğine dair ortak çözüm yollarının ortaya çıkarılacağı belirtildi.

Açılış konuşmalarının ardından yaşanan sıkıntıların ve sorunların ortaya konulduğu I. Oturuma geçildi. Oturumlara İl Müftümüz Doç. Dr. Rahmi Yaran, Kültür ve turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Rehberler Birliği Başkanı Şerif Yenen, Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mevlüt Bulut, Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Talip TEMİZER, İl Müftü Yardımcısı Sabri Demir, Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü temsilcisi, Sultanahmet Cami Kuruma ve İhya Derneği Başkanı Emrullah Hatipoğlu, Fatih İlçe Müftüsü İrfan Üstündağ, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Süleyman Derin, Sultanahmet, Süleymaniye, Yeni Cami, Beyazıt ve Rüstempaşa Camileri İmam Hatipleri, Güvenlik ve Temizlik firmaları yetkilileri, Turizmci Mehmet Ata Tansuğ, Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcıları ve uzmanları katıldı.

Konuşmalar sonrası gerçekleşen I. Oturumda; ulaşım sorunu, anlatım - bilgilendirme sorunları, kıyafet sorunu, ziyaretçi sayısı - süresi sorunu, Gürültü sorunu, tanıtıcı materyal, bilgilendirme materyalleri düzenleri, tuvaletler sorunu, cami temizliği sorunları başlık olarak öne çıkan sorunlar oldular. II. Oturumda ise bu sorunlara karşı çözüm önerileri ortaya konuldu.

Özellikle Sultanahmet Camii olmak üzere diğer tarihi camilerimiz için ziyaretlerin daha güzel ve etkin olarak sağlanması amacıyla gerçekleşen bu çalıştayın sonuçları önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Fatih Belediyesi, TUREB yetkililerinin bir araya gelerek alınan kararları açıklaması ve uygulamaya geçmesi şeklinde gerçekleşecektir.