Müslüman Hayatının Her Anını Dinine Uygun Olarak Yaşar

İl Müftümüz Doç. Dr. Rahmi Yaran 30 Ocak pazar sabahı Beylikdüzü Müftülüğünce düzenlenen Fatih Sultan Mehmet Camisindeki programa katıldı. Sabah namazından önce camiye gelen Yaran namazı kıldırdıktan sonra cemaate hitap ederek kısa bir konuşma yaptı. Genellikle sabah ve akşam namazlarından sonra okunan Haşr suresinin son üç ayetinde özellikle Allah'ın gizli aşikar her şeyi bildiğine vurgu yapıldığını söyleyen Müftü Rahmi Yaran İslam'ın içki ve kumarı yasakladığını da hatırlattı.

Namazdan sonra cami cemaatinin büyük teveccühü ile karşılanan Doç. Dr. Rahmi Yaran, cemaatle birlikte sohbet programının uygulanacağı salona geçti. Burada Beylikdüzü Müftüsü Süleyman Küçük kısa bir giriş konuşması yaparak İl Müftüsünü Beylikdüzü'nde dinlemekten ve ağırlamaktan memnun olduklarını ifade etti ve ilçelerine zaman ayırdığı için kendisine teşekkür etti. Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun 'un da hazır bulunduğu sohbet programında Doç. Dr. Rahmi Yaran müslümanın hayatında İslam dininin en büyük ve etkili otorite olduğunu belirttikten sonra müslümanın başlıca özelliklerini dile getirdi. Öncelikle helal ve haram kavramı hakkında bilgi veren Yaran, helal ve haramı tespit yetkisinin Allah'a ait olduğunu, zamanın değişmesi ile hiçbir otoritenin haramı helal veya helâli haram yapamayacağını söyledi. İkinci olarak adalet kavramına dikkat çeken İl Müftüsü, müslümanın İslam düşmanına karşı bile adil olması gerektiğini, Allah'ın birtakım kin ve düşmanlıklar sebebiyle İslam düşmanlarına dahi adaletsiz davranılmamasını istediğini anlattı.

İslam anlayışına göre sahip olunan bütün imkânların aslında emanet olduğunu, müslümanın elindeki imkânları Allah'ın istediği şekilde kullanması gerektiğini anlatan Yaran, paylaşım kültürüne ve buna bağlı İslami düzenlemelere vurgu yaptı.  İslam'ın isteklerinde insanın ihtiyaçlarına önem verildiğini ve itidalli bir hayatın dikkate alındığını anlatan Müftü Yaran kadın- erkek ilişkilerine ait hükümlerin temelinde de bunun olduğunu, evliliğin ve nikâhın kadın erkek birlikteliğinin olmazsa olmazı olduğunu anlattı. Evliliğin eşlere ve topluma huzur vermesi gerektiğine vurgu yapan İl Müftüsü giderek artan evlilik içi şiddete dikkat çekti ve İslam'ın bunu asla tasvip etmediğini söyledi. Daha sonra müminlerin birbirinin velisi olduğu tespitinin Allah tarafından yapıldığını, bunun gereği olarak müslümanların birbirlerine sahip çıkması, iyiliğin ve hayrın toplumda yaygınlaşması için çalışması gerektiğini anlattı ve sözü yılbaşına getirerek bu vesileyle yapılan yanlışları anlattı ve israftan, günahtan uzak bir hayatın esas olduğunu dile getirdi.