Faaliyetler

İl Müftümüz Kadına Yönelik Şiddet Kongresine Katıldı

Tarih : 08.12.2013

İl Müftümüz Prof. Dr. Rahmi YARAN; Müftülüğümüz Aile İrşat ve Rehberlik bürosu faaliyetleri kapsamında I. Uluslararası Kadına Yönelik Şiddette Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresine katıldı.

7-8 Aralık 2013 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesinde düzenlenen kongrenin 08 Aralık 2013 Pazar günü saat 10.00’da Galata Salonunda gerçekleştirilen panelde oturum başkanlığını İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN yaptı.

Müftü Yaran açılış konuşmasında ailenin önemine değinerek Rum Suresi 21. Ayete atfen Cenab-ı Allah’ın “içinizden sizin için eşler yarattık ki orada sükûnet bulasınız diye” buyurduğunu ve bunun bir nimet olarak ifade edildiğini dile getirdi. Ev, mesken ve aile hayatı sükûnet, huzur bulma yeridir. Bu sebeple aile, eşler arasında ve anne baba ve çocuklar için bir sükûnet yeridir, dedi.

Merhamet edenlere Allah Merhamet eder. Besmelede de Cenab-ı Allah’ın rahman ve rahim sıfatlarının ön planda olduğunu ifade etti.

Peygamber Efendimizin “küçüğüne merhamet etmeyen büyüğüne saygı duymayan bizden değildir” hadisine de değinen Müftü Yaran, bir insan annesine babasına kardeşlerine saygılı/merhametli olmalı. Bugün maalesef annesine babasına eşine çocuklarına yaşlılara şiddet uygulayanlar var. Bunun önüne geçmeliyiz, dedi.

Yine Peygamber Efendimizin “İnsanların iman bakımından en iyi olanları ahlaken en iyi olanlarınızdır. Sizin en iyileriniz de eşlerine/kadınlarına karşı ahlaken en iyi olanlarınızdır” buyurduğunu ve peygamberimizin bir örnek olarak karşımızda durduğunu söyledi.

Aile içi şiddette en büyük problemin bu merhamet eksikliğinden, öfke kontrolü olmamasından kaynaklandığını sözlerine ekleyen Müftü Yaran, dünyanın iyi insanlara çok ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Oturumda; İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Behiye ALYANAK, “Ailede Şiddet”, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa TEKİN, "Şiddet, Toplumsal Cinsiyet ve İslam”, İstanbul Kadıköy İlçe Vaizi Ayşe Nur ÖZKAN “Kadına karşı Şiddetin Önlenmesinde Manevi Yaklaşımlar” konusunda görüşlerini açıkladılar.

Panele ayrıca Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarında sorumlu İstanbul İl Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa UYGUR ile İl Müftü Yardımcısı Mehmet YAMAN katıldılar.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ