Faaliyetler

Engellilerle Öyle Beraber Yaşamalıyız Ki, Engelliler Engelli Olduğunu Anlamasın

Tarih : 11.11.2013

İstanbul Müftülüğü ve İBB Engelliler Müdürlüğünün beraber düzenlediği Engelliler ile Beraber Yaşama Bilincini Geliştirme Seminerinin ilki İBB Mecidiyeköy Kültür Merkezinde 11 Kasım 2013 Pazartesi günü yapıldı. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN, İBB Engelliler Müdürü Bekir KÖKSAL Şişli Müftüsü Ahmet TÜCCAR, İstanbul Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa UYGUR’un katıldıkları seminere İl Müftülüğü Aile İrşad Bürosu çalışanları ve Beyoğlu, Beşiktaş, Kâğıthane, Şişli ve Sarıyer İlçe Müftülük Personellerinden 170 Din Görevlisi de katıldı.

Engellilere engellerini hissettirmemenin önemine değinen İstanbul Müftüsü Prof. Dr.Rahmi YARAN açılış konuşmasında şöyle konuştu;

‘’Engellilik hayatın doğal akışı, onlara acıyarak davranıp incitmeyelim.’’

Allah(c.c.) herkesi verdiği nimet ölçüsünde hesaba çekecek. Allah(c.c)adaletlidir, dağıtımda eksiklik akla gelmesin. Engelli çocuklara sahip ailelerde kendilerine verilen bu imtihanın sonunda mükâfatı olduğunu bilmeliler.

‘’Engelli olmak, yaşamaya da başarmaya da mani değil.’’

Bazı kör arkadaşlarımız var üniversitelerde profesör olarak çalışıyorlar ve hafızaları cidden çok ileri. Dünyada bunun örnekleri çok fazla, birçok farklı engeli olup başarılı olan engelliler var.

‘’Bu hizmetlerin toplumsal barışa ve İBB ile hizmetlerimizin daha ileri gitmesini ümid ediyorum.’’

Yaran konuşmasında camilerde ki engellerde değindi; Değerli din görevlileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa projeler üretek camilerimizde ki engellilerin zorlandıkları sıkıntılar giderilebilir. İBB’de büyük camilerimize ilk adım olarak tüm engellilerin engellerini dikkate alıp örnek çalışmalar yaparsa devamı gelir.

Seminerin birinci oturumunda ‘’Dünyada ve Türkiye’de Engellilik, Engelli Grupları, İBB Engelliler Müdürlüğü, Görme Engelliler ve Sonradan Engelli Olanlarla İletişim; ikinci oturumda ise Zihinsel Engelliler, Down Sendromlular ve Otizmliler ile İletişim, Ortopedik Engelliler ve İşitme Engelliler ile İletişim, Süreğen Engelliler ve Engelli Aileleri ile iletişim konuları hakkında uzman psikologlar tarafından bilgi verildi.

Program sonunda katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi.

İstanbul’un 39 ilçesinden İlçe Müftülük Din Görevlilerinin
Katılımı ile Gerçekleşecek Seminerler 8 ayrı İlçede düzenlenecek.

11 Kasım 2013 Pazartesi,                 İBB Mecidiköy Kültür Merkezi,

12 Kasım 2013 Salı,                         İBB Sultanbeyli Kültür Merkezi,

18 Kasım2013 Pazartesi         Üsküdar Bld. Bağlarbaşı Kültür Merkezi Avrasya Salonu,

19 Kasım 2013 Salı,                           İBB Fatih Kültür Merkezi,

20 Kasım 2013 Çarşamba,                 İBB Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi,

21 Kasım Perşembe,                          Bahçelievler Bld.Necip Fazıl Kısakürek Kültür Mrk.

25 Kasım Pazartesi,                           Beylikdüzü Bld.Gürpınar Kültür Merkezi

27 Kasım 2013 Çarşamba,                 Sultangazi Bld. 50.yıl Kültür Merkezi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ