Faaliyetler

"Kadınların ve Kız Çocuklarının Eğitimi" Paneli

İstanbul Müftülüğü'nce, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde, "Kadınların ve Kız Çocuklarının Eğitimi" konulu,  panel gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasında İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran,  Kuran-ı Kerim'deki bazı ayetlerden örnekler vererek, evliliğin en önemli hedefinin sukut ve huzur bulmak olduğunu ifade etti. Yaran, insanların çoğu zaman o sükuneti ve huzuru bulmak için evlendiğini dile getirdi.

Evliliğin devamı için de önemli iki maddenin sevgi ve merhamet olduğunu vurgulayan Yaran, bunun sadece evlilikle ilgili olmadığını, mü’minin hayatında sevgi ve merhametin büyük yeri olduğunu anlattı.

“Artık eşler birbirini sükûnet kaynağı değil rakip olarak görmeye başlıyor”

Toplum hayatının da buna bağlı olduğunu vurgulayan Yaran, şöyle hitap etti:

"Toplumun en küçük birimi diyoruz aileye. Maalesef gittikçe bir kadın meselesi ortaya çıkmaya başlıyor. Bu geçmişte yok olduğu anlamına gelmiyor ama belki bugünkü kadar da yoktu. Hani sigara problemi yokken, bir Yeşilay Cemiyeti kurulmuyor her halde. Problem meydana geliyor ondan sonra bir kurum doğuyor. Kızılay benzer ihtiyaçtan doğdu. Artık son senelerde de kadın ve kadına karşı şiddet gündemimizde yer alıyor.  Çözmek için uğraşılıyor. Benim âcizane gözlemim de gittikçe arttığı yönünde. Yani çözme çabası var ama her halde bir yerde yanlış var ki gittikçe sorunlar artıyor. Artık kadın, erkek yani eşler birbirini sükûnet kaynağı değil rakip olarak görmeye başlıyor. Bunun ötesinde de kavga, gürültü ve huzursuzluk alıp başını gidiyor."

"Evlilik kadar boşanmada meşru bir iş"

Yaran, evlilik kadar boşanmanın da meşru bir iş olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz her halde hep evliliği anlatıyoruz hatta birazda kutsuyoruz.  Öyle bir hale geliyor ki toplum, boşanma dendiği zaman bir infial, bir büyük iç isyanı... Hatta koca çoğu kere, 'Bırakmam seni' diyor. Hâlbuki  Kur’an'da evlilik hayatı vardır. Güzellikle bir arada olursunuz hayat devam eder. Ama gitmiyorsa ihsanla, güzellikle bunu sona erdirirsiniz. Bizim kitaplarımızda bunlar var. Hatta bu boşanmalar her mevsimde olmaz. Coğrafi mevsimleri kastetmiyorum, kadının hayatındaki zor dönemler vardır, böyle dönemlerde olmaz. Bir takvim söz konusu olur. Ayrıldığı kadına eşi bir hediye alır, bu bizim kitaplarımızda var."

Toplumun boşanmayı çok ağır gördüğünü ve birçok insanın toplumun baskısından korkarak evliliğini sıkıntı içerisinde giderdiğini dile getiren Yaran,  o sükûneti başka yerlerde, başka şahıslarda arayarak giderdiğini dile getirdi.

"Bizim dinimiz kadına değer vermiştir”

Yaran, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim dinimiz kadına değer vermiştir. Kuran-ı Kerim'de Hazreti Meryem ve adı zikredilmeden firavunun karısı öne çıkarılmıştır. Peygamber efendimiz onlar için 'Zamanlarının en iyi kadınları, en hayırlı kadınları' olduğunu ifade etmiştir. Hazreti Hatice bizim için kadınlar için çok önemli bir örnektir. Hazreti Hatice için de cennetin en hayırlı  kadını olduğu ifade edilmiştir Peygamberimiz tarafından.

Hazreti Ayşe için Peygamber efendimiz onu bir teşbih ile ifade eder. 'Yemekler içerisinde tirit ne ise kadınlar arasında Ayşe de odur' der.

“Hazreti Fatıma, Peygamber Efendimizin kızı. 'Fatıma benden bir parçadır, kim onu üzerse beni üzmüş olur' der Peygamberimiz. Ona büyük bir değer verir. Diğer kızları var, damatları var, kayınpederleri var.  Dünyada güzellikler çok ama insan nedense zaman zaman yanlışı tercih ediyor” ifadelerine yer veren Yaran, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Oturum başkanlığını İl Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa Uygur'un yaptığı panele, Psikolojik Danışman Mehtap Kayaoğlu, Maltepe Vaizi Meral Günel, ve Üsküdar İmam-Hatip Lisesi Öğretmeni Dr. Gülsüm Ağırakça konuşmacı olarak katıldılar.