Faaliyetler

Koruyucu Aile Panellerinin İlki Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde Düzenlendi

27.11.2014

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı, Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürülüğü işbirliğiyle, İstanbul İl Müftülüğü'nün ev sahipliğinde "Koruyucu Aile Panellerinin" ilki Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Fatih Camii İmam-Hatibi Bünyamin TOPÇUOĞLU’nun okuduğu Kur’an-ı Kerim ile başlayan programda İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN, yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim'in çeşitli yerlerinde "yetim" kelimesinin tekil ve çoğul geçtiğini söyleyerek Beled ve Duha Surelerinde geçen ayetlerden örnekler verdi.

Koruyucu aile konusunda çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Müftü YARAN, şöyle konuştu:

"Bu zaman öyle bir hale geldi ki artık annesi babası hayatta olan yetimler var. Biz ona terim manada 'yetim' demiyoruz ama onlar anne babalarının şefkatinden mahrumlar. Anne babaların bir kısmı ilgisiz ama azımsanmayacak bir kısım anne ve baba var ki çocuk onlardan zarar görüyor. Dolayısıyla çocukları korumak gibi bir zorunluluk ortaya çıkıyor. Devlet onlara sahip çıkıyor, onları barındırıyor." dedi.

Program Kagem Müdürü Hicret TOPRAK, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide AKBULUT ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar AYTEKİN’inin selamlama konuşmalarıyla devam etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in eşi Hatice Görmez Hanımefendi de yaptığı konuşmada zaman zaman kendi yakınlarından ve ailesinden yoksun kişilere sahip çıkmak gerektiğini anlattı. Yetimlere hizmet edilmesinin önemini anlatan Görmez, "O yetimin yaşı önemli değildir. Yetimin, cinsiyeti, mazereti ya da yaşı yoktur. Biz, iman eden insanlarız ve bu yolda hizmet edeceğiz. Ahirette Allah, 'Neden toplumunuzdaki yetimlere el uzatmadınız' dediğinde, bizlerin dini hassasiyetinden dolayı bir mazereti geçerli olmayacaktır. Bizler, ibadetlerimize, kendi evlatlarımıza gösterdiğimiz özen kadar korunmaya muhtaç bireylere kucak açmadıkça bu sosyal yara, her zaman kanamaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Program İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN’ın yönettiği panelle sona erdi.

Panelde Koruyucu Aileliğin Dini Boyutunu Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Ülfet GÖRGÜLÜ anlattı. Koruyucu Aile Olma Sürecini de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü Koruyucu Aile Şube Müdürü Ahmet Emin BAYSAL açıkladı. Son olarak örnek bir katılımcı aile olarak Mübeyyen GÜNGÖR duygu ve düşüncelerini ifade etti. Panel katılımcıların sorularına verilen cevaplarla sona erdi.

Program 28 Kasım Cuma günü de Üsküdar'da Bağlarbaşı Kültür Merkezi Avrasya salonunda devam etti.